Hjem Nyheter Sinwars død bekreftet av Hamas

Sinwars død bekreftet av Hamas

PALESTINA Hamas har nå bekreftet at deres leder Yahya Sinwar er død. I Vesten beskrives dødsfallet som at en av verdens verste terrorister er beseiret, mens han hylles i Midtøsten som en uselvisk kjemper for Palestinas frihet.

Hamas’ øverstkommanderende i Gaza, Yahya Sinwar, håndhilser på en av sine soldater. Foto. Fars Media Corporation, CC BY 4.0.

Torsdag rapporterte Israel at Hamas’ øverste leder Yahya Sinwar ble drept da en israelsk stridsvogn angrep en bygning i ruinene av byen Rafah. Nå har også Hamas bekreftet Sinwars død.

I en uttalelse sitert av al-Jazeera sier den høytstående Hamas-lederen Khalid Hayya at Sinwar døde med «våpen i hånd» og at han konfronterte fienden «til siste øyeblikk av sitt liv, i spissen for styrkene» – noe som bekreftes av filmklippet IDF har offentliggjort fra Sinwars siste minutter i live.

Narrativet som Israel har spredt om Sinwar har alltid vært at han gjemte seg i tunneler under Gaza, konstant omgitt av gisler som menneskelige skjold. Ifølge Hamas døde han imidlertid som han levde, at han «hele tiden beveget seg mellom forskjellige kampstillinger».

Hani Mahmoud, som er al-Jazeeras reporter på plass i Gaza, skriver at palestinerne håper Sinwars dødsfall kan føre til at de intense israelske angrepene avtar, eller at en form for våpenhvile kan oppnås. Mange konstaterer også at Sinwar døde akkurat som han ønsket, kjempende mot fienden han viet hele sitt liv til å bekjempe.

Mahmoud skriver:

Å se ham, å se bildet som fremtrer fra stedet der han befant seg, sier mer enn tusen ord. Mannen var ikke i tunneler. Han gjemte seg ikke.

Han omga seg ikke med fanger, slik den israelske statsministeren og det israelske militæret har hevdet i et helt år – at han beskyttet seg ved å omgi seg med disse fangene.

Han var der alene, ingen fanger. Han kjempet til sitt siste åndedrag.

Han kastet til og med en pinne på en drone som undersøkte stedet for å se hvem som var inne i bygningen.

Det er bildet. Han er allment sett på som en person velsignet med en krigers død – som kjempet mot undertrykkelse over hele Gazastripen.

I en uttalelse på X skriver Irans utenriksminister Abbas Araghchi at Sinwar «kjempet tappert på slagmarken til siste slutt».

«Yahya Sinwar fryktet ikke døden, men søkte martyrdom i Gaza», skriver utenriksministeren videre og hyller Sinwar som en «kilde til inspirasjon for motstandskjempere over hele regionen, både palestinere og ikke-palestinere».

Frihetskjempe eller brutal morder?

I Vesten har imidlertid Sinwar blitt sett på som en av verdens mest ettersøkte terrorister, ettersom han var hjernen bak hevnangrepet «al-Aqsa-flodbølgen» den 7. oktober 2023. Europarådets president Charles Michel flyttet skyldspørsmålet over på Sinwar i en uttalelse og hevdet han var «ansvarlig for lidelsene til folket i Gaza».

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock gikk enda mer kosher med sine ord og hevdet på X:

Yahya Sinwar var en brutal morder og terrorist som var fast bestemt på å ødelegge Israel og dets folk. Som hjernen bak terrorangrepene den 7.oktober forårsaket han tusenvis av menneskers død og umåtelige lidelser over hele regionen. Hamas må nå umiddelbart løslate alle gisler og legge ned våpnene; lidelsene til folket i Gaza må ta slutt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har imidlertid forsikret om at israelerne «er langt fra ferdige» med folkemordet i Gaza.

– I dag har ondskapen lidd et alvorlig tilbakeslag, men oppgaven foran oss er ennå ikke fullført, sa Netanyahu da han kommenterte Sinwars død.