Hjem Nyheter Norden Sveriges USA-ambassadør avslørt i å ta ut dobbelt lønn

Sveriges USA-ambassadør avslørt i å ta ut dobbelt lønn

POLITIKK Sosialdemokratpampen Urban Ahlin er nå avslørt i å ta ut den statlige inntektsgarantien for politikere på 41 000 i måneden. Samtidig er han Sveriges ambassadør i USA med en lønn på 107 000 i måneden.

Urban Ahlin
Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Den svenske avisen Aftonbladet har avslørt at den svenske sosialdemokratiske partitoppen Urban Ahlin, som nå er Sveriges ambassadør i USA, oppebærer statlig inntektsgaranti samtidig som han mottar ambassadørlønn.

Ahlin har en lønn på 107 000 pluss fri bolig og flyreiser hjem til Sverige, men til tross for dette tar han ut den statlige inntektsgarantien, «politikerpensjonen», på 41 000 per måned.

Når Aftonbladet konfronterer Ahlin med dobbeltlønnen, hevder han at han bare følger reglene som Riksdagen har satt.

Ingen av de andre politikerne som også jobber som ambassadører har valgt å ta ut inntektsgarantien.

En som er uenig med Ahlin, er den tidligere sosialdemokratiske partilederen og Sveriges ambassadør i Sør-Afrika, Håkan Juholt.

Juholt gjorde det i sin tid som partileder kjent at han ønsket å bli kvitt «stockholmsfolket», det vil si den politiske eliten, som han mente hadde infisert partiet.

– Det har aldri vært et tema for meg å ta ut kompensasjon selv om jeg har fått et nytt oppdrag og en ny jobb, sier Juholt til Aftonbladet.

Juholt forsvarer imidlertid godtgjørelsen og sier at en politiker må kunne være kontroversiell og samtidig ikke risikere å stå uten inntekt, men at det bør vurderes hvor lenge man skal ha rett til den.