Hjem Nyheter Norden Sverige: Gjengkriminell som kjørte ihjel 11-åring frikjent

Sverige: Gjengkriminell som kjørte ihjel 11-åring frikjent

SVERIGE Gjengkriminelle Daniar Mohammed ble mandag frikjent i tingretten for å ha forvoldt en 11 år gammel gutts død ved uaktsom kjøring.

Daniar Mohammed.

Den 7. juni i fjor ble 11 år gamle Samuel Elias påkjørt av den gjengkriminelle Daniar Mohammed (28) ved et fotgjengerfelt i Märsta mens han var ute og syklet. Ifølge vitner ble gutten slynget 5 meter opp i luften og landet 20–30 meter fra fotgjengerovergangen. Han døde av skadene.

I dag ble Mohammed frikjent for tiltalen om å ha forvoldt en annens død og hensynsløs kjøring av Attunda tingrett. Retten mente at det ikke var bevist at han hadde kjørt for fort, uforsvarlig eller ikke tilpasset farten etter forholdene, for eksempel ved å kjøre mot rødt lys. Selv hevder han at han bremset ned til 30–35 km/t.

– Ut fra etterforskningen i saken har tingretten ikke kunnet fastslå hvordan det så ut fra den retningen gutten kom syklende. Det har heller ikke vært mulig å si med sikkerhet at mannen ikke tilpasset farten til forholdene på stedet, sier Karl Axel Öberg, som er dommer.

Mohammed kom til Sverige fra Irak i 2009 og er nå svensk statsborger. Han er medlem av det kriminelle nettverket Märstan og har et langt rulleblad. Han er dømt for narkotikalovbrudd, ulovlige trusler, voldelig motstand og fengselsstraff for grovt ulovlig alkoholsalg. Han har også sluppet unna straff for legemsfornærmelse, grov trusler mot offentlig tjenestemann og grovt våpenlovbrudd.

Har kjørt som en tulling tidligere

I 2019 ble han siktet for et henrettelsesliknende drap i Bromma i 2017 og en skyteepisode i Märsta i 2019. Mohammed ble først dømt i tingretten, men ble frikjent av lagmannsretten, som ikke mente at bevisene var tilstrekkelige til å oppnå en fellende dom.

I 2022 stadfestet Svea lagmannsrett dommen for uaktsom kjøring. Han hadde da rygget ut i høy fart uten å ta hensyn til at det var andre trafikanter, ignorert vikeplikten slik at en annen bil i krysset ble tvunget til å bremse, og kjørt for fort.

Da gutten ble drept, kom andre medlemmer av gjengen hans raskt til stedet, som politiet kommenterte i et notat:

Det er svært vanskelig å få vitner til å ville medvirke, og min fornemmelse er at det skyldes at store deler av Märsta-nettverket er på åstedet og dermed påvirker vitner på stedet. De blander seg inn i inngrepet, og det vil være viktig i fremtiden å anholde vitner som deltar i etterforskningen

Aktor Daniel Suneson har ennå ikke bestemt seg for om han vil anke dommen, men vil først vurdere hvordan tingretten vurderte bevisene. Men han er uenig i politiets vurdering av at det har vært vanskelig å få vitner til å medvirke.