Hjem Nyheter Slovakia vil ikke tillate Ukraina å bli med i NATO

Slovakia vil ikke tillate Ukraina å bli med i NATO

UTENRIKS Alle NATOs medlemsland må godkjenne en søknad fra et nytt medlemsland, om landet skal tillates å bli med i NATO. Slovakias statsminister Robert Fico sier nå at han vil blokkere en NATO-utvidelse i Ukraina så lenge han er ved makten.

Slovakias statsminister Robert Fico. Foto: Det europeiske rådet (CC BY-NC-ND 2.0).

Det var på søndag at Slovakias statsminister Robert Fico ble intervjuet på slovakisk TV og stilt spørsmål om krigen i Ukraina. Mange NATO- og EU-land mener at krigen er nødvendig for å sikre ukrainsk medlemskap i NATO, men Fico sier han vil sette en stopper for dette.

– Så lenge jeg er statsminister i Slovakia, vil jeg instruere lovgiverne, som jeg har kontroll over som partileder, til aldri å gå med på Ukrainas medlemskap i NATO, sa Fico, og la til:

– Ukrainas inntreden i NATO vil gi et godt grunnlag for en tredje verdenskrig.

For at et land skal kunne slutte seg til NATO, kreves det at alle de 32 medlemslandenes parlamenter stemmer ja til søknaden. I tillegg til Slovakia har også Ungarns statsminister Viktor Orban uttrykt at han ikke er positivt innstilt til et ukrainsk NATO-medlemskap. Orban har, foruten Russlands innvendinger, også kritisert behandlingen av den ungarske minoriteten i Ukraina siden det NATO-støttede Maidan-kuppet i 2014