Hjem Nyheter Hamas feirer 7.oktober med nye rakettangrep mot Tel Aviv

Hamas feirer 7.oktober med nye rakettangrep mot Tel Aviv

PALESTINA I dag er det ett år siden Hamas gjennomførte sitt overraskelsesangrep mot okkupasjonsmakten Israel. I løpet av dagen har de avfyrt nye raketter mot Tel Aviv.

Hamas-krigere den 7. oktober 2023.

Den 7. oktober i fjor gjennomførte Hamas den beryktede operasjonen kjent som Al-Aqsa-flodbølgen. Opptil 3 000 Hamas-krigere tok seg gjennom gjerdet rundt Gaza og angrep militærbaser, bosetterområder og såkalte kibbutzer.

Totalt døde nesten 1 200 mennesker i angrepet, hvorav de fleste var israelske soldater, politi og sivile. I ettertid har det imidlertid kommet frem at den israelske militærstyrken IDF beordret en variant av det såkalte Hannibal-direktivet, som innebærer at israelerne selv sto bak en ukjent andel av dødsfallene i et forsøk på å unngå gisseltaking.

Til tross for dette klarte Hamas å ta rundt 250 mennesker som gisler, hvorav rundt ti fortsatt lever i fangenskap i Gaza. Siden den gang har Israel drept nesten 42 000 palestinere og bombet store deler av Gazas infrastruktur. Til tross for tallene er det Hamas-offensiven som har blitt fordømt som en «terrorhandling», mens den israelske aggresjonen beskrives som en «krig» i store deler av verden.

Hensikten med terroren på Gazastripen er ifølge det israelske regimet å «utslette Hamas», men det store flertallet av ofrene har vært sivile mens Hamas fortsetter å gjøre sterk motstand i Gaza.

På årsdagen for Al-Aqsa-flodbølgen har Hamas’ væpnede fløy, Qassam-brigadene, avfyrt nye raketter mot Tel Aviv. De fleste skal ha blitt skutt ned av israelsk luftforsvar, men det er rapporter om minst to sårede, skriver Al-Jazeera.

Hizbollah skal også ha avfyrt missiler fra Sør-Libanon, mot den israelske byen Haifa, hvorpå minst ti mennesker skal ha blitt skadet.

At Hamas ett år senere fortsatt har evne til å skade Israel, anser stadig flere eksperter å være et vitnesbyrd om at Israels påståtte mål ikke lar seg oppnå. En av disse er den tidligere lederen for Israels nasjonale sikkerhetsråd, Giora Eiland, som i løpet av dagen har blitt intervjuet av israelske Channel 12.

Ifølge Eiland vil det alltid være de som «ikke overgir seg, men fortsetter å skyte» mot Israel i både Palestina og Libanon.

– Det er uheldig å fortsette å tro at militært press i Gaza og Libanon alene kan redde situasjonen, sier Eiland.