Hjem Nyheter Russland advarer: De hvite hjelmene er tilbake

Russland advarer: De hvite hjelmene er tilbake

SYRIA Gruppen «De hvite hjelmene» ble berømt under borgerkrigen i Syria for spektakulære redningsvideoer. Nå forbereder de ifølge russiske sikkerhetstjenester nok en gang et gassangrep som Assad og Putin skal få skylden for.

De hvite hjelmenes handlinger ble alltid fanget opp på profesjonelle propagandabilder.
Foto: Syrias sivilforsvar

«Syrias sivilforsvar» er navnet på en gruppe angivelig frivillige redningsarbeidere i Syria som dukket opp i 2014 og ble verdenskjent som «De hvite hjelmene». Gruppen spredte profesjonelt produserte propagandavideoer som viste unge menn iført hvite hjelmer som reddet sivile fra blant annet ruiner.

Det viste seg imidlertid snart at De hvite hjelmene, som hovedsakelig opererte rundt de terrorherjede byene Aleppo og Idlib, hadde forbindelser til både islamistiske terrorgrupper og vestlige etterretningsorganisasjoner. Gruppen har blitt beskyldt for å stå bak mange av de kjemiske angrepene og gassangrepene mot sivile i Syria, som landets president Bashar al-Assad siden har fått skylden for.

Nå har russiske sikkerhetstjenester advart om at De hvite hjelmene nok en gang forbereder et kjemisk angrep under falskt flagg, melder RT. Den russiske føderasjonens eksterne etterretningstjeneste (SVR) skriver i en pressemelding at «nettopp en slik provokasjon forberedes for tiden av sikkerhetstjenestene i en rekke NATO-medlemsland og Ukraina, sammen med terrorgrupper som opererer i Nord-Syria, i Idlib-provinsen».

SVR nevner i pressemeldingen også De hvite hjelmene, som ifølge etterretningsorganisasjonen «har blitt kjent for å gjøre skittent arbeid for britiske sikkerhetstjenester». Ifølge rapporten får både den syriske regjeringen og russiske styrker, som har vært i landet siden 2015 på invitasjon fra regjeringen, skylden for angrepet.

Tidligere var falske flagg-angrep ment å styrke posisjonen til de såkalte opprørerne mot Assad-regjeringen. Vesten har imidlertid i flere år nå gitt opp håpet om å styrte Assad. Denne gangen skal sivile ifølge SVR utsettes for et gassangrep med det formål å «diskreditere Damaskus og Moskva i FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW)».

Siden terrorkampanjen mot Assad startet i 2011, har tusenvis av syrere blitt drept i ulike angrep med giftgass og kjemiske våpen.