Hjem Nyheter Norge Dømt for falsk forklaring etter skyteepisode utenfor homobar

Dømt for falsk forklaring etter skyteepisode utenfor homobar

NORGE En kvinne i 20-årene er dømt til fengsel for å ha avgitt falsk forklaring etter skyteepisoden som fant sted utenfor homobaren London pub i juni 2022.

Illustrasjonsfoto: KI-generert.

Den 25. juni 2022, dagen før et planlagt «Pride»-arrangement, avfyrte en 42 år gammel kurder skudd ved to utesteder i Oslo, Per på Hjørnet og London Pub, som skal være populært blant homofile. To personer ble bekreftet døde og minst 21 skadet, hvorav 10 ble alvorlig skadet.

En kvinne som nå er i begynnelsen av 20-årene ble på tirsdag funnet skyldig i å ha villedet politiet med uriktige opplysninger i forbindelse med skyteepisoden. Kvinnen skal også i etterkant av skyteepisoden ha latt seg intervjue av flere medier hvor hun hevdet å ha blitt skutt.

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte på politihuset 6. juli 2022 avga en uriktig forklaring. Dette da hun forklarte at hun var til stede utenfor London pub, i Rosenkrantz’ gate, natt til lørdag 25. juni 2022, og at hun ble skutt på og påført skuddsår, selv om dette ikke var sant.

Dommen som Oslo tingrett avsa på tirsdag.

I rettssaken ble det fremlagt flere bevis som svekket kvinnens påstander. Videoovervåkning fra området der skytingen fant sted, viste ingen tegn til at den tiltalte var til stede under hendelsen. Videre ble det avdekket at ingen helseinstitusjoner i Oslo-området hadde registrert behandling av den aktuelle kvinnen for skuddskader. Dette inkluderte både legevakter, akuttmottak og sykehus i hovedstaden. Et annet viktig bevis var data fra kvinnens mobiltelefon. Analyser av telefonaktiviteten hennes viste at hun sendte tekstmeldinger fra et område nær sitt eget hjem på tidspunktet da skytingen fant sted.

Kvinnen ble dømt til 90 dagers fengsel, hvorav 60 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Kvinnen og hennes advokat har ennå ikke tatt stilling til om de vil anke dommen, som har en ankefrist til 22. oktober, melder NRK.