Hjem Nyheter Iranske missiler slo ned i Tel Aviv

Iranske missiler slo ned i Tel Aviv

KRIG I går kveld utførte Iran et massivt hevnangrep mot okkupasjonsmakten Israel. Rundt 200 missiler ble avfyrt mot israelsk territorium, hvorav et stort antall nådde sine mål.

Iransk kunst som viser Shahed-136-droner treffe en israelsk flyplass. Foto: Khamenei.irCC BY 4.0.

USA advarte på tirsdag om at Iran forberedte seg på et angrep mot Israel, og i løpet av tirsdag kveld kom det også et massivt iransk missilangrep mot okkupasjonsmakten.

– Vi har indikasjoner på at Iran forbereder et ballistisk missilangrep mot Israel, sa en høytstående tjenestemann i Det hvite hus til ABC News tirsdag morgen.

Ifølge al-Jazeera bekreftet den israelske hæren (IDF), klokken 18:40 norsk tid, at «missiler ble avfyrt fra Iran». Bombealarmer skal da ha gått over hele Israel.

Ifølge rapporter ble nesten 200 ballistiske missiler avfyrt mot israelsk territorium, hvorav et stort antall nådde sine mål. Analytikere snakker allerede om en katastrofal svikt i det israelske luftforsvaret.

New York Times-korrespondent i Tel Aviv, Ronen Bergman, rapporterte sitt personlige vitnesbyrd under det iranske missilregnet:

Jeg følte en rekke kraftige eksplosjoner nær hjemmet mitt i det nordlige Tel Aviv, ikke langt fra hovedkvarteret til Mossad, den utenlandske etterretningstjenesten, og enhet 8200, signal- og cyberetterretningstjenesten. Hele huset ristet.

Iran har formelt kommentert angrepet, som sies å være en hevn for drapene på Hamas-lederen Ismail Haniya, Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah og kommandanten for den iranske revolusjonsgarden Abbas Nilforoushan.

«Irans lovlige, rasjonelle og legitime svar på det sionistiske regimets terrorhandlinger – som har omfattet angrep mot iranske borgere og interesser, samt en krenkelse av Den islamske republikken Irans nasjonale suverenitet – har blitt utført på en korrekt måte», skriver Irans delegasjon til FN i et innlegg på X.

Mens USA og Israel har lovet konsekvenser, advarer Teheran om at neste angrep vil ramme hardere hvis noen aggresjon vises mot Iran. Kveldens angrep ble gjennomført av Irans revolusjonsgarde, som er uavhengig av landets væpnede styrker. Men i en uttalelse tirsdag kveld skriver den iranske forsvarsmaktens generalstab:

Generalstaben advarer om at hvis det aggressive regimet gjør gjengjeldelse, må det være forberedt på at dets infrastruktur i de okkuperte palestinske områdene vil bli ødelagt i massiv og omfattende skala. Og hvis de landene som støtter regimet, inkludert USA, griper direkte inn ved å krenke og angripe det islamske Iran, vil deres sentre og interesser i hele regionen samtidig bli møtt med et avgjørende angrep fra Den islamske republikken Irans væpnede styrker.