Hjem Nyheter Norden Sverige snur – sier ja til «Chat Control»

Sverige snur – sier ja til «Chat Control»

POLITIKK EU har lansert et forslag om masseovervåkning med begrunnelse i å beskytte barn mot seksuell utnyttelse. Svenske Moderaterna, som gikk til valg på å stoppe lovforslaget, har nå snudd etter en «ny» ungarsk versjon av loven.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson.
Foto: European People’s Party (CC BY 2.0)

Etter å ha avgitt valgløfte om å stoppe EUs masseovervåkingsforslag «Chat Control», har de konservative snudd og stemt for. Snuoperasjonen kommer etter at EUs formannskap, Ungarn, har lagt frem et nytt forslag som sies å balansere masseovervåkning og personvern noe bedre.

Torsdag ble Ungarns forslag lagt frem for avstemning i justiskomiteen. Den ungarske regjeringen fikk støtte av Socialdemokraterna, mens Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet og Centerpartiet stemte imot.

– Dette er et nytt lavmål i svensk politikk når det gjelder hvor raskt man svikter løftene sine, sa Senterpartiets Niels Paarup-Petersen.

Ifølge Dagens Nyheter vil forslaget innebære at det må bygges inn en bakdør i krypterte kommunikasjonsapper som gjør det mulig for myndighetene å overvåke innbyggerne. Med dette sier de at de ønsker å stoppe seksuelle overgrep mot barn.

Mikael Damsgaard fra Moderaterna sa at de under EU-valgkampen tok et standpunkt mot det opprinnelige forslaget, og at sammenligninger mellom Ungarn og det første forslaget er som å sammenligne «epler og pærer».