Hjem Nyheter Trump og Zelenskyjs møte: «På tide å avslutte krigen»

Trump og Zelenskyjs møte: «På tide å avslutte krigen»

UKRAINAKONFLIKTEN Diplomatisk fingerferdighet på begge sider synes å forklare hvorfor dette ikke-bindende møtet i det hele tatt fant sted, og også hvorfor de under de abstrakte diskusjonene lot som om de var enige.

USAs tidligere president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Trump Tower, New York. (Skjermdump vedlagt video)

USAs ekspresident og presidentkandidat Donald Trump og Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj møttes fredag i Trump Tower i New York. Ekspresidenten åpnet dagens store pressekonferanse med å slå fast at den pågående konflikten mellom Russland og Ukraina «kan og bør bringes til en slutt så snart som mulig» – noe hans gjest var enig i.

Tonen mellom de to lederne har ellers vært ganske fiendtlig den siste tiden, og Trump kritiserte Zelenskyj i harde ordelag under presidentvalgkampen. Bare dagen før det noe uventede møtet beskyldte han den ukrainske presidenten for å nekte å forhandle med Russland og hevdet at landet han styrer, takket være presidentens holdning, de facto er «utslettet», og at Kievs handlingsrom er redusert til å «bruke barn og gamle som kanonføde» i frontkampene.

Diplomatisk finesse til liten nytte

Da de to lederne sto side om side, sa Zelenskyj at han trodde de hadde en «felles forståelse av at krigen må stoppes og at Putin ikke kan vinne», og la til at det han nå ville diskutere med Trump, var «detaljer» i «seiersplanen» han selv hadde lagt frem tidligere i uken [som Trump hadde kritisert i harde ordelag på det tidspunktet].

Til tross for årelange uenigheter mellom de to, insisterte Trump på at han «har et veldig godt forhold til president Zelenskyj», og la til

– Jeg har også et veldig godt forhold til president Putin, som du vet, og jeg tror at hvis vi vinner [valget], vil vi få løst dette veldig raskt.

– Det må ta slutt, [Zelenskyj] er på en helvetesreise, landet hans går gjennom et helvete på en måte som få land noensinne har gjort, sa han til journalister.

Zelenskyjs oppdrag for Trump

Ellers har det noe urolige lederparet historisk sett hatt et turbulent forhold. Trump ble i 2019 tiltalt for å ha presset Zelenskyj til å grave frem skadelig informasjon om Biden-familien. En utskrift av en samtale mellom de to viser at Trump oppfordret Zelenskyj til å undersøke Joe Biden, samt sønnen Hunter, grundig – helt til noe av betydning ble funnet. En fredag fem år senere står Trump foran samlet presse og TV-kameraer ved siden av den samme Zelenskyj og roser ham for måten han løste denne oppgaven på.

Selv om Zelenskyj ankom USA på søndag, ble møtet med eks-presidenten først bekreftet sent torsdag kveld. Enkelte republikanere har denne uken vært opprørt over Zelenskyjs besøk på en våpenfabrikk i Bidens hjemby Scranton i Pennsylvania, sammen med toppdemokrater, deriblant guvernør Josh Shapiro, tidligere denne uken.

«Ingen flere bidrag til den største skurken»

Trump har på sin side blitt stadig mer kritisk til fortsatt amerikansk støtte til Ukraina, og de siste dagene har han trappet opp angrepene på Zelenskyj og kalt ham «verdens største kjeltring». Zelenskyj uttalte nylig til The New Yorker, med et hint av latterliggjøring, at han mistenker at Trump «egentlig ikke vet hvordan han skal stoppe krigen». På spørsmål om hva han mente om denne kommentaren fra Zelenskyj, svarte Trump

– Jeg tror ikke jeg er enig med ham. Han kjenner meg ikke.

Torsdag møtte Zelenskyj USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris for å diskutere sin «fredsplan». Dette skjedde bare timer etter at Biden kunngjorde at USA hadde kjøpt et ukrainskmerket militærlager til en verdi av 7,9 milliarder dollar.

Under Zelenskyjs besøk i USA har droneangrepene i Ukraina fortsatt. Torsdag kveld ble tre mennesker drept og 14 såret i et russisk droneangrep mot Izmail, en havneby ved Donau.