Hjem Nyheter Putin gir en forklaring på Russlands nye atomvåpendoktrine

Putin gir en forklaring på Russlands nye atomvåpendoktrine

RUSSLAND Dersom en stat som angriper Russland støttes av en atommakt, bør dette sees på som et felles angrep. Dette er et av kriteriene for bruk av atomvåpen som ifølge president Putin skal inngå i Russlands nye atomvåpendoktrine.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Frihetskamp har tidligere skrevet om Russlands planer for en ny atomvåpendoktrine. Ifølge Moskva kommer oppdateringen som et svar på at Russlands fiender «senker terskelen for bruk av atomvåpen».

I henhold til gjeldende russisk doktrine kan atomvåpen bare brukes dersom landet angripes med masseødeleggelsesvåpen, eller ved et angrep med konvensjonelle våpen som er så alvorlig at den russiske statens eksistens er truet. Dmitrij Medvedev, som er nestleder i Russlands sikkerhetsråd, har tidligere forklart at en åpen fullskala konflikt med NATO vil kunne aktivere den russiske atomvåpendoktrinen.

«Aggresjon støttet av en atommakt bør behandles som et felles angrep»

Nå har RT publisert sitater fra Russlands president Vladimir Putin i forbindelse med et møte i Russlands nasjonale sikkerhetsråd sist onsdag. Presidenten skal blant annet ha presentert en liste med nye kriterier for når Russland kan anvende atomvåpen, hvorav flere ser ut til å være direkte knyttet til den nåværende krigen i Ukraina.

«Aggresjon mot Russland fra en stat uten atomvåpen [..] støttet av en atommakt bør behandles som et felles angrep», sa Putin blant annet.

Et annet kriterium, ifølge Putin, bør være «troverdig informasjon» om et massivt missil- eller luftangrep mot Russland eller landets nærmeste allierte, Hviterussland. Putins syn er at atomvåpen må tillates brukt dersom fienden utgjør en «kritisk trussel mot noen av statenes suverenitet gjennom bruk av konvensjonelle våpen».

Ifølge Putin kan det være alt fra ballistiske missiler og kryssermissiler til droner. Selv om det fortsatt er usikkerhet om hvorvidt Ukraina kan bruke langtrekkende våpen fra NATO mot Russland, har landet ved flere anledninger gjennomført vellykkede droneangrep mot mål dypt inne på Russlands territorium.

– Vi forbeholder oss retten til å bruke atomvåpen i tilfelle aggresjon mot Russland og Hviterussland, sa Putin på møtet.

«Fienden er garantert å bli ødelagt»

Den russiske presidenten har tidligere avvist medieoppslag i Vesten om at Russland planlegger et forebyggende atomangrep mot NATO. Dette fordi «fienden garantert vil bli ødelagt i et gjengjeldelsesangrep» fra Russland, som er det enkelte land med størst atomvåpenarsenal i hele verden.

At Putin nå presenterer en liste over nye kriterier, betyr ikke at Russlands nye atomvåpendoktrine har trådt i kraft. Ifølge RT er det fortsatt uklart nøyaktig når doktrinen vil bli formelt oppdatert, men den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa nylig at dokumentene for tiden blir «gjennomgått».

Imidlertid tillater USAs atomvåpendoktrine allerede bruk av disse våpnene, det også til offensive formål. Doktrinen sier for eksempel at atomvåpen kan anvendes med det formål å «raskt avslutte en krig til fordel for USA» eller for å «sikre suksessen til amerikanske og internasjonale operasjoner».