Hjem Nyheter Blinken om Russlands nye atomvåpendoktrine: «Uansvarlig»

Blinken om Russlands nye atomvåpendoktrine: «Uansvarlig»

UTENRIKS Det er «totalt uansvarlig» av Russland å oppdatere sin atomvåpendoktrine, sier USAs utenriksminister Anthony Blinken. Dette uten å nevne kriteriene for USAs egen atomvåpendoktrine.

USAs utenriksdepartement ledes av den jødiske utenriksministeren Anthony Blinken. Foto: Brookings Institution/Paul Morigi (CC BY-NC-ND 2.0).

Russlands president Vladimir Putin avslørte på onsdag nye kriterier som vil bli inkludert i landets oppdaterte atomvåpendoktrine. Denne doktrinen regulerer når masseødeleggelsesvåpen kan anvendes. Den nåværende doktrinen sier at atomvåpen bare kan brukes som en siste utvei, dersom statens eksistens er truet.

Men nå ønsker Putin at Russland skal få lov til å bruke atomvåpen i en rekke nye scenarier, som ser ut til å være knyttet til krigen med Ukraina og fiendskapet med NATO. Dette blir nå kritisert av flere politikere i Vesten.

– Det er helt uansvarlig, og jeg tror at mange rundt om i verden har uttalt seg tydelig om det når han har raslet med atomvåpensabelen, inkludert i Kina tidligere, sa USAs jødiske utenriksminister Anthony Blinken på torsdag.

Ifølge Kremls talsmann Dimitrij Peskov er den nye doktrinen, som ennå ikke har trådt i kraft, et klart signal til Vesten.

– Et signal som advarer disse landene om konsekvensene hvis de deltar i et angrep mot vårt land på ulike måter, ikke nødvendigvis atomvåpen, sa Peskov til reportere på torsdag.

Ifølge den nye doktrinen vil Russland blant annet se på en aggresjon fra en stat uten atomvåpen, som støttes av en atommakt, som et felles angrep.

USAs atomvåpendoktrine tillater allerede bruk av atomvåpen, det også til offensive formål. Doktrinen sier for eksempel at atomvåpen kan anvendes med det formål å «raskt avslutte en krig til fordel for USA» eller for å «sikre suksessen til amerikanske og internasjonale operasjoner».