Hjem Nyheter USAs militære tilstedeværelse avsluttes i Niger

USAs militære tilstedeværelse avsluttes i Niger

AFRIKA Franskmennene trakk troppene sine ut av Niger allerede i fjor, og nå vil også USA trekke seg tilbake. Samtidig er amerikanerne bekymret for Nigers økte samarbeid med Russland.

Amerikanske soldater ble ønsket velkommen av Nigers tidligere regime. Her under en trening av nigerske soldater i 2018. Foto: Sgt. Heather Doppke/US Army (CC BY 2.0).

Etter at militærjuntaen i Niger tok makten i landet i 2023 og kuttet båndene til Vesten, forlater nå de siste amerikanske soldatene landet. Dette skjer etter at juntaen avsluttet samarbeidet som tillot USA å operere med militært personell i landet. En mindre styrke vil imidlertid bli værende i landet for å vokte den amerikanske ambassaden.

USA og Frankrike har tidligere hatt totalt rundt 2 500 soldater i Niger, der Frankrike allerede har trukket tilbake sin militære tilstedeværelse. Disse soldatene skal ha vært i landet for å «bekjempe terrorisme», en holdning som militærjuntaen tilsynelatende ikke deler.

– Avtalen er ikke bare dypt urettferdig, men den oppfyller heller ikke det nigerske folkets ambisjoner og interesser, sier en talsmann for militærjuntaen.

Da den amerikanske delegasjonen i Niger påpekte at det økte samarbeidet med Russland bekymrer USA, svarte Amadou Abdramane, talsmann for militærjuntaen:

Regjeringen i Niger beklager ønsket fra den amerikanske delegasjonen om å nekte det nigerske folket retten til å selv velge sine partnere og hvilke typer partnerskap som kan hjelpe dem til å virkelig bekjempe terrorister.