Hjem Nyheter Putin har utstedt sin siste advarsel til Vesten

Putin har utstedt sin siste advarsel til Vesten

KRIG Hvis NATO tillater at langdistanseraketter skytes mot mål inne i Russland, blir det krig. Dette har Russlands president Vladimir Putin erklært.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ruCC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Spørsmålet om Ukraina vil få «lov» til å bruke visse typer langdistansevåpen mot russisk territorium har vært et hett tema i løpet av året. I Vesten har forskjellige ledere gått frem og tilbake, der noen hevder at et forbud «binder tilbake» Ukraina, mens andre ledere hevder at det er en for alvorlig eskalering av konflikten.

Nå har Russlands president Vladimir Putin erklært at dette er en såkalt rød linje for Moskva. Ifølge Putin handler det ikke om at slike angrep skjer mot russisk territorium, siden dette allerede skjer med droner.

– Det vi ser er et forsøk på å forvirre begreper. For dette handler ikke om hvorvidt Kiev-regimet kan eller ikke kan angripe mål på russisk territorium. De utfører allerede angrep med ubemannede luftfartøyer og andre midler. Men å bruke vestlige langdistanse presisjonsvåpen er en helt annen sak, sa Putin til en reporter på torsdag.

Ifølge Putin kan ikke de ukrainske styrkene bruke høypresisjons- og langdistansesystemer levert av Vesten. Til dette trenger de etterretningsdata fra satellitter, noe Ukraina ikke har. Men dette er bare en del av problemet, sier Putin.

– Det andre punktet – kanskje det viktigste, ja til og med det avgjørende punktet – er at bare NATOs militære personell kan tildele luftoppdrag til disse missilsystemene. Ukrainsk militær kan ikke gjøre dette, forklarte Putin.

– Derfor er det ikke et spørsmål om å tillate det ukrainske regimet å slå til mot Russland med disse våpnene eller ikke. Det handler om å avgjøre hvorvidt NATO-land blir direkte involvert i den militære konflikten eller ikke, fortsatte han.

Ifølge Putin er det ingen tvil om hva et slikt scenario vil bety, nemlig at «selve essensen av konflikten endres dramatisk».

– Dette vil bety at NATO-land – USA og europeiske land – erklærer krig mot Russland. Og hvis dette er tilfelle, gitt endringen i konfliktens natur, vil vi ta passende avgjørelser som svar på truslene som vil bli rettet mot oss, forklarte Putin.

«En krystallklar uttalelse uten rom for alternative tolkninger»

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov kommenterte Putins uttalelse på fredag. Han forklarte at det samme budskapet har blitt formidlet og forstått av de «tiltenkte mottakerne», med henvisning til Ukraina og NATO.

– Uttalelsen som Putin kom med i går er avgjørende. Det er krystallklart, entydig og tillater ikke alternative tolkninger, sa Peskov.

Putins kommentarer kom etter en rekke rapporter om at Storbritannia har gått med på å tillate at Storm Shadows-missiler anvendes mot russisk territorium. Fredag ​​besøkte Storbritannias omtalte statsminister Kier Starmer Det hvite hus, angivelig for å diskutere bruken av britiske langdistansevåpen mot Russland.

Etter Starmers møte med USAs president Joe Biden ble det ikke gitt noe direkte svar på spørsmålet om langdistansevåpen. Men ifølge Reuters forklarte Starmer under en pressekonferanse etter møtet at «de kommende ukene og månedene vil være avgjørende og veldig viktige» når det gjelder støtten til Ukraina.

USAs jødiske utenriksminister Anthony Blinken besøkte også Kiev denne uken om samme sak. Avgjørelsen er angivelig allerede tatt bak lukkede dører, og det er uklart om noen offentlig kunngjøring noen gang vil bli gjort.

Moskva valgte på fredag ​​å erklære seks britiske diplomater for «persona non grata», noe som betyr at de blir utvist fra landet. Avgjørelsen ble tatt med den begrunnelse at diplomatene var engasjert i ulovlig etterretningsvirksomhet, noe London avfeide som «helt grunnløst». Ifølge mange observatører er det imidlertid en forberedelse til å bryte alle diplomatiske bånd med Storbritannia.