Hjem Nyheter Eksperter advarer: KI-hypen kan bli en ny IT-boble

Eksperter advarer: KI-hypen kan bli en ny IT-boble

TEKNOLOGI I år har KI-teknologi blitt både hyllet og advart mot. Men stadig flere eksperter antyder nå at kunstig intelligens kan være en ønskedrøm.

Kunstig intelligens.
mikemacmarketing, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Den tyrkisk-armenske økonomen Daron Acemoglu har nylig publisert en artikkel der han anslår hvordan ny KI-teknologi vil påvirke økonomien i løpet av det neste tiåret. Han baserte anslaget sitt på det vi vet om kunstig intelligens i dag, og på fremskrittene som gjøres.

Til tross for de enorme investeringene som er gjort i teknologien, og det faktum at noen har beskrevet den som et av menneskehetens største teknologiske fremskritt, konkluderer Acemoglu med at KI på det meste vil øke den økonomiske produktiviteten med 0,66 prosent i løpet av det neste tiåret.

Stadig flere eksperter og analytikere mener nå at det store KI-gjennombruddet så langt ikke har ført til stort mer enn chatbots. De store transformative effektene på samfunnet har uteblitt, og det ser heller ikke ut til at de vil skje i nær fremtid.

Rita Sallam, analytiker i det amerikanske markedsanalysefirmaet Gartner, sier at hypen rundt KI og de massive investeringene som er gjort har ført til en «utålmodighet» blant store bedrifter. De ønsker å begynne å se avkastningen på KI-investeringene sine.

– Men organisasjoner [som utvikler KI] synes det er vanskelig å bevise og realisere verdi. Etter hvert som omfanget av initiativene øker, blir den økonomiske byrden ved å utvikle og implementere GenAI-modeller stadig mer merkbar, sier hun.

Christian Temath fra KI NRW – en organisasjon som fremmer bruken av KI i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen – sier imidlertid til DW at det fortsatt mangler praktisk bruk av KI som fører til store fordeler for næringslivet.

– Jeg tror ikke at alle milliardinvesteringene som nå gjøres i datakapasitet i USA vil gi direkte avkastning, sier han.

Leopold Aschenbrenner, en tidligere OpenAI-ansatt som fikk sparken samtidig med Sam Altman da interne dokumenter fra selskapet ble lekket, skal ha skrevet en artikkel om den såkalte KI-boomen i fjor sommer. Ifølge Aschenbrenner var den drevet av investeringer i stedet for at teknologien skapte reell velstand, noe som er den samme prosessen som under IT-boblen på 1990-tallet.