STORBRITANNIA Universitetet i Cambridge har tidligere lært ut at folkegruppen angelsaksere aldri eksisterte, og i år fjernet Cambridge University Press begrepet fra publikasjonen Anglo-Saxon England. Nå følger universitetet i Nottingham etter.
Ved University of Nottingham velger man å fjerne ordet angelsaksisk fra kursene sine, da de mener det antyder at det finnes noe som er uttalt engelsk og innfødt. Man mener også at det skal motvirke høyreekstremisme og nasjonalistiske narrativer, siden begrepet brukes for å definere og fremheve etnisk tilhørighet, spesielt blant hvite i USA.
Akademikere ved universitetet har jobbet for å få denne endringen på plass som et ledd i å gjøre læreplanen mer «politisk korrekt». Black Lives Matter-bevegelsen har hatt stor innflytelse på landets læresteder, og siden 2022 skal alle kurs innen høyere utdanning inneholde «kritisk raseteori» (Critical Race Theory, CRT). Dette innebærer blant annet at «hvite stemmer» og vestlig materiale skal gis mindre plass.
Det er hovedsakelig fra kurs i historie og engelsk litteratur at ordet er fjernet til fordel for «tidlig middelalder». Dette betyr at angelsaksisk litteratur vil bli kalt tidlig middelalderlitteratur og at masteremnet viking- og angelsaksiske studier i stedet vil kalles viking- og tidlig middelalderstudier.
Nottingham er det eneste universitetet i Storbritannia som har kurs rettet mot vikingstudier, og det er det neste området som de politiske aktivistene ønsker å endre. De mener at begrepet viking er problematisk da det kan kobles til rase og imperialisme. Akademikerne mener også at nordisk mytologi er et sensitivt emne siden symbolene har blitt brukt av nasjonalister.
Et eksempel på hva de vil endre er kurset «A Tale of Seven Kingdoms: Anglo-Saxon and Viking-Age England from Bede to Alfred the Great» som de vil omdøpe til «Early medieval England from Bede to Alfred the Great». Kursets tittel vil da ikke lenger samsvare med innholdet, og spørsmålet er hvordan kvaliteten påvirkes av den politiske aktivismen.