Hjem Nyheter Kaller inn krisegruppe etter å ha oppdaget ny variant av apekopper i...

Kaller inn krisegruppe etter å ha oppdaget ny variant av apekopper i Sverige

APEKOPPER Etter at et tilfelle av Klade-I-apekopper ble påvist i Sverige, har regjeringen nå kalt inn en krisegruppe bestående av flere forskjellige departementer.

Hudblemmer forårsaket av apekopper. Foto: Public domain, via Wikimedia Commons.

Etter at det er funnet et bekreftet tilfelle av Klade-I-apekopper i Sverige, har regjeringen besluttet å sammenkalle sin interne krisegruppe, Gruppen för strategisk samordning (GSS).

Statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekretær, John Stuart, innkalte onsdag ettermiddag til et møte med GSS. Krisegruppen, som består av statssekretærer fra ulike departementer, skal angivelig holde møte om kort tid.

Blant departementene som kalles inn er sosialdepartementet og utenriksdepartementet, melder Aftonbladet. Møtet ledes av statsministerens kontor og har som mål å koordinere regjeringens arbeid med å håndtere smittespredningen.

Sosialminister Jakob Forssmed (KD) holdt torsdag en pressekonferanse der han bekreftet det svenske smittetilfellet og uttrykte tillit til de etablerte rutinene som helsevesenet og regionale smittevernenheter har for å håndtere situasjonen.

– Dette er arbeid som helsevesenet og de regionale smittevernenhetene kan og har utviklet rutiner og systemer for å håndtere, sa Forssmed.

Apekopper, også kalt Mpox, har fått internasjonal oppmerksomhet siden Verdens helseorganisasjon (WHO) utstedte en internasjonal helsekrise på grunn av spredningen av infeksjonen.

Smitten spredte seg i 2022, hovedsakelig blant homofile, etter at de ulike såkalte Pride-festivalene og en vaksinasjon av homofile menn ble satt i gang.