Hjem Nyheter Yahya Sinwar blir ny Hamasledare

Yahya Sinwar blir ny Hamasledare

PALESTINA Yahya Sinwar erstatter den drepte Ismail Haniyeh, etter en enstemmig beslutning i Hamas-ledelsen. Sinwar er kjent som en nådeløs fiende av Israel.

Hamas’ nye leder Yahya Sinwar har ledet motstanden i Gaza på plass.
Foto. Fars Media Corporation, CC BY 4.0

Hamas kunngjorde tirsdag kveld at Yahya Sinwar blir ny politisk leder for den palestinske motstandsbevegelsen Hamas. Han erstatter Ismail Haniyeh, som ble drept i et israelsk angrep i Teheran i forrige uke.

Sinwar er kjent som en tøff og kompromissløs leder, og en nådeløs fiende av Israel. Han har vært en høytstående militær kommandant og leder for Hamas i Gaza siden 2017, da han tok over etter Haniyeh.

Sinwar var hjernen bak overraskenlsesangrepet Al-Aqsastormen 7. oktober 2023, der tusenvis av raketter og missiler ble avfyrt mot israelske mål. Angrepet var det kraftigste og mest ødeleggende på land, til sjøs og i luften som Israel har stått overfor på flere tiår. Sinwar står øverst på Israels drapsliste, og etter 7. oktober ble det utlovet en dusør på 400 000 dollar på hodet hans.

Osama Hamdan, en fremtredende Hamas-representant, sa at valget av Sinwar var en enstemmig beslutning av bevegelsens ledelse. Ifølge Hamdan viser valget Hamas’ dynamiske natur og gjenspeiler en forståelse av hvor bevegelsen er på vei. Hamdan sier at valget av Sinwar også sender et klart budskap om at Hamas «har valgt en leder som har vært en vokter av jihad og kamp på slagmarken i Gaza i over 300 dager».

En av de mest erfarne motstandskjemperne i Palestina

Sinwar ble født i en flyktningleir i Gaza. Han studerte arabisk ved det islamske universitetet i Gaza og var en aktiv politisk organisator på 1980-tallet. På den tiden organiserte han kun fredelig motstand uten bruk av vold. Til tross for at han forsøkte å holde seg innenfor lovens rammer, ble han gjentatte ganger arrestert og torturert av israelske myndigheter. I Hamas bygde han opp et kontraspionasjenettverk for å ramme israelske kollaboratører blant palestinerne. Han anså dem som det største hinderet for den nasjonalistiske bevegelsen på den tiden.

Sinwar tilbrakte over 20 år i israelsk fengsel for sitt engasjement. I fengselet anerkjente personalet hans uvanlig høye intelligens og engasjement for den palestinske saken. De anbefalte derfor at han ikke skulle løslates, noe som ikke ble etterkommet.

Den amerikanske nasjonalisten Eric Striker beskriver Sinwar på sin blogg som en mester i jødisk psykologi:

Sinwar hadde en spesiell evne til å identifisere fiendens akilleshæl. I fengselet lærte Sinwar å snakke og lese hebraisk. Han viet seg til å lese israelske aviser, samt bøker om jødisk historie og andre verdenskrig. I løpet av de 22 årene han satt fengslet, ble han beskrevet som «spartansk» og «målbevisst» i sin livsstil, og selv etter løslatelsen viet han seg til å avsløre jødenes politiske og etniske svakheter og det sionistiske verdensbildet.

Forhandlingene om en mulig våpenhvile i Gaza vil nå bli ledet av Sinwar, som ble stemplet som terrorist av USA i 2015.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa at Sinwar allerede før gårsdagen var den viktigste beslutningstakeren når det gjaldt våpenhvilen.

– Så jeg tror dette bare understreker det faktum at det egentlig er opp til ham å avgjøre om han vil gå videre med en våpenhvile som åpenbart vil hjelpe så mange palestinere i desperat nød, sa Blinken.