Hjem Nyheter Russland anklager Israel for «grove brudd mot internasjonale lover»

Russland anklager Israel for «grove brudd mot internasjonale lover»

UTENRIKS Det israelske luftangrepet mot et boligområde i Beirut skadet et sykehus og drepte både kvinner og barn. Russlands utenriksdepartement anklager nå den jødiske staten for alvorlige brudd mot internasjonale lover.

Skade etter israelsk angrep på Beirut.

Tidligere denne uken gjennomførte Israel et luftangrep mot et mål i den libanesiske hovedstaden Beirut, med mål om å drepe en høytstående Hizbollah-kommandant. Angrepet skal ha vært rettet mot et tett befolket boligområde og skadet et sykehus.

Flere sivile skal ha blitt drept i angrepet, deriblant en kvinne og to barn. Minst 80 mennesker ble såret.

Russlands utenriksdepartement har nå uttalt seg mot Israel, som de anklager for å begått grove brudd mot internasjonale lover. Departementets talsmann Andrej Nastasjin sa i en uttalelse onsdag at angrepet utgjorde en «grov krenkelse av Libanons suverenitet og grunnleggende normer i internasjonal rett».

– Vi anser det som uakseptabelt å gjennomføre slike militære operasjoner, spesielt i tett befolkede områder, som risikerer massive sivile tap og ødeleggelse av sivil infrastruktur, la diplomaten til.

Nastasjin advarte også om at Israels handlinger øker spenningen i regionen og kan føre til en storkrig i Midtøsten.

Russland og Israels stadig kjøligere forhold

Russland – som også har blitt beskyldt for å begå krigsforbrytelser i Ukraina – har inntatt en stadig mer anti-israelsk holdning internasjonalt siden den israelske offensiven mot Gaza startet i fjor høst. Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia har blant annet argumentert i FNs sikkerhetsråd for at Israel ikke har rett til selvforsvar mot Gaza.

– Det eneste de kan komme med, er gjentatte uttalelser om Israels påståtte rett til selvforsvar, men som okkupasjonsmakt har de ikke denne retten, noe som ble bekreftet i en veiledende uttalelse fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag i 2004, sa ambassadøren og la til at Israels eneste lovlige mulighet til å forsvare sine borgere er å løse Palestina-spørsmålet.

Nebenzia fortsatte med å forsvare iranernes rett til selvforsvar da FNs sikkerhetsråd diskuterte den israelske bombingen av Irans ambassade i Syria tidligere i år.

– Utfallet er nå klart for alle. Dere vet utmerket godt at et angrep på en diplomatisk representasjon er en casus belli [en årsak som rettferdiggjør/provoserer til krig] i henhold til internasjonale lover. Hvis en vestlig [diplomatisk] representasjon hadde blitt angrepet, ville dere umiddelbart ha slått tilbake, sa Nebenzia.

Det stadig kjøligere forholdet mellom Russland og Israel har blitt fulgt av en rekke nedleggelser av jødiske lobbyorganisasjoner i Russland og en jødisk utvandring fra landet. Tidligere sjefsrabbiner i Moskva, Pinchas Goldschmidt, er en av de mange jødene som har flyktet til Israel, der han fortsetter å oppfordre sitt folk til å forlate Russland «før det er for sent».