Hjem Nyheter Bidens potensielle etterfølgere

Bidens potensielle etterfølgere

USA Etter at Joe Biden trakk sitt kandidatur, har det oppstått spekulasjoner om hans etterfølger. Til tross for presidentens egen støtte til sin visepresident, vil partiet velge en ny kandidat ved avstemning i midten av august.

USAs visepresident Kamala Harris. Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of AmericaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

I går ble det kjent at USAs nåværende president, Joe Biden, ikke stiller til gjenvalg. Kort tid etter denne kunngjøringen erklærte han sin støtte til sin visepresident i det kommende presidentvalget. Den 19. august skal Demokratenes delegater stemme over hvilken kandidat partiet skal stille med til høsten.

Nedenfor følger en kort presentasjon av de kandidatene som spås å være de mest sannsynlige navnene til å ta opp fakkelen etter Biden. Av de seks kandidatene finner vi to jøder, en homofil mann og en kvinne som er kjent for å ha utgitt seg for å være indianer for å score politiske poeng. Visepresident Kamala Harris kan dessuten skilte med å være både den første indianeren og den første svarte presidenten, alt etter dagens behov.

  • Visepresident Kamala Harris er en av de største potensielle etterfølgerne. Hennes rolle som visepresident har gitt henne en nasjonal plattform og erfaring fra Det hvite hus, noe som gjør henne til en sterk kandidat. Harris kan også skrive historie som USAs første kvinnelige president og den første afroamerikanske og asiatiske presidenten.
  • Californias guvernør Gavin Newsom har også blitt nevnt som en mulig kandidat. Newsom har blitt en fremtredende skikkelse i Det demokratiske partiet gjennom sin håndtering av covid-19-pandemien og sin sterke støtte til «progressive» saker som klimaendringer og helsevesen.
  • Illinois’ jødiske guvernør J.B. Pritzker har også blitt en betydelig skikkelse i Det demokratiske partiet. Han er kjent for sine omfattende investeringer i infrastruktur og utdanning i Illinois, samt sin støtte til en anti-hvit politikk.
  • Pennsylvanias jødiske guvernør Josh Shapiro er en annen mulig etterfølger til Biden. Shapiro har gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid som justisminister i Pennsylvania og sin guvernørkampanje, der han la vekt på «rettferdighet» og «samfunnssikkerhet».
  • Den homofile transportministeren Pete Buttigieg, tidligere ordfører i South Bend i Indiana, har blitt kjent nasjonalt for sitt arbeid i Bidens administrasjon og for sin kampanje i presidentvalget i 2020. Buttigieg er en av de yngste kandidatene, og har potensial til å tiltrekke seg yngre velgere og til å representere homolobbyens stemme på grunn av sin seksuelle legning.
  • Senator Elizabeth Warren fra Massachusetts er en annen sterk kandidat. Warren, som er kjent for sitt fokus på økonomisk rettferdighet og «regulering» av Wall Street, har en lojal tilhengerskare og sterk støtte blant progressive velgere. Hun er mest kjent for å hevde at hun har indisk blod i årene. En DNA-test hun bestilte, viste imidlertid at den rollespillende kvinnen nesten ikke har noen slik arv.

Presidentvalget finner sted 5. november i år.