ARKEOLOGI En uvanlig godt bevart statue er funnet nær grensen mellom Bulgaria og Hellas. Statuen, som antas å forestille den greske guden Hermes, kan ha blitt begravd da de gamle gudene ble bannlyst da kristendommen ble den offisielle religionen i Romerriket.
I det sørvestlige Bulgaria er det gjort et uvanlig funn i et gammelt kloakksystem. Utgravninger avdekket en mer enn to meter høy marmorstatue, som antas å være fra rundt år 200 e.Kr. Ifølge arkeologene er hodet i «perfekt stand», mens det mangler en arm. Funnet er unikt, og det er spesielt sjeldent å finne det i Bulgaria, ifølge utgravningslederne:
– Slike romerske kopier av antikke greske modeller kan man se i Aten og Nord-Hellas, og også i Louvre-museet (i Paris), men de er sjeldne, sier Lyudmil Vagalinski.
Den gamle romerske byen Heraclea Sintica ligger i dag nær den nåværende grensen mellom Bulgaria og Hellas. Byen ble grunnlagt rundt 350 f.Kr. og ble i stor grad ødelagt i et jordskjelv på 400-tallet e.Kr. Det var under utgravninger av byens kloakksystem – Cloaka Maxima – at arkeologene oppdaget statuen.
Det spekuleres i om statuen forestiller den greske guden Hermes. Den har blitt bevart i tilnærmet opprinnelig stand takket være at den er begravd under et tykt lag med jord. Teorien er at statuen ble begravd da kristendommen ble offisiell statsreligion i Romerriket, og de gamle gudene ble ulovlige.