Hjem Nyheter Gjerningsmann bak drapsforsøket på Trump identifisert – motiv uklart

Gjerningsmann bak drapsforsøket på Trump identifisert – motiv uklart

USA FBI har identifisert en 20-åring med uklar politisk tilhørighet som den mistenkte skytteren bak drapsforsøket på Donald Trump. 20-åringen er registrert som republikaner, men har også donert til Bidens kampanje.

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of AmericaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

FBI har identifisert 20 år gamle Thomas Matthew Crooks som den mistenkte skytteren bak drapsforsøket på den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Crooks, som bodde en time fra åstedet i Bethel Park, brukte farens våpen under angrepet. Thomas ble uteksaminert fra Bethel Park High School i 2022, hvor han ble tildelt et diplom for sine ferdigheter i matematikk og naturfag.

I presidentvalget i 2020 var han for ung til å stemme. Han ble imidlertid registrert som republikansk velger i primærvalgene våren 2024. Til tross for dette donerte han 15 dollar til en gruppe som støttet Joe Biden den dagen Biden ble tatt i ed som president i 2021, ifølge SVT.

Etter at Crooks ble identifisert som den mistenkte gjerningsmannen, sirkulerte en video på nettet der en mann uttrykker hat mot Trump og republikanere, men personen i videoen var ikke Crooks. Flere nyhetskilder publiserte også bilder av en mann som ble påstått å være skytteren, noe som senere viste seg å være feil.

Uklart motiv bak drapsforsøket

Den mistenkte skytteren hadde ingen tidligere kriminell historikk i Pennsylvania. Under drapsforsøket brukte han en lovlig anskaffet halvautomatisk AR-15. Etter å ha åpnet ild mot Trumps valgkampmøte, ble Crooks skutt av en Secret Service-snikskytter.

En mann som deltok på valgkampmøtet sa at han så Crooks krype opp på taket og prøvde å varsle politiet før skuddene ble avfyrt. I skytterens bil, som sto parkert i nærheten, fant politiet eksplosive gjenstander. Lignende gjenstander ble også funnet i Crooks hjem.

Da mediene kontaktet Crooks far lørdag kveld, ble han forvirret og sa at han prøvde å forstå «hva i helvete som skjer». Han varslet at han ville snakke med politiet før han uttalte seg ytterligere om sønnen.

Motivet for drapsforsøket er fortsatt ukjent, men FBI etterforsker hendelsen som et mordforsøk.