Hjem Nyheter Biden presenterte «Ukrainas president Putin» på NATO-toppmøtet

Biden presenterte «Ukrainas president Putin» på NATO-toppmøtet

USA NATO-toppmøtet i Washington skulle være en revansj for Biden der han skulle vise de allierte hvilken «sterk leder» han er. Men da Biden skulle introdusere æresgjesten Zelenskyj, introduserte han «Ukrainas president Putin».

Akkurat nå pågår årets NATO-toppmøte i Washington. Toppmøtet kommer i kjølvannet av USAs president Joe Bidens katastrofale debatt mot rivalen Donald Trump, og som har ført til at stadig flere har begynt å stille spørsmål ved presidentens mentale helse.

Som vert for NATO-møtet skulle Biden presentere Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som nok en gang er æresgjest i egenskap av å både motta NATO-penger og våpen.

– Og nå vil jeg overlate til Ukrainas president, som har like mye mot som han har viljestyrke, mine damer og herrer: President Putin, sa Biden foran den forskrekkede NATO-eliten.

Biden presenterer «president Putin» under Nato-toppmøtet.

Etter hvert som det gikk opp for Biden hva han hadde sagt, korrigerte han seg selv med unnskyldningen om at han tenker så altfor mye på Russlands president Vladimir Putin.

– President Putin? Som skal beseire Putin! President Zelenskyj! Jeg er så fokusert på å beseire Putin, sa Biden.

Biden gjorde også en lignende tabbe på fjorårets NATO-toppmøte i Vilnius, Litauen, da han refererte til Ukrainas president som «Vladimir». Selv om Vladimir (Владимир) er Putins fornavn, er det også i praksis Zelenskyjs fornavn, men da den russiske versjonen av ukrainske «Volodymyr» (Володимир). Vanligvis blir Ukrainas president referert til som «Vladimir Zelenskyj» i russiske medier, mens han i Ukraina, så vel som i Vesten, kalles «Volodymyr Zelenskyj».

Biden måtte også korrigere seg selv i fjor, men sa bare at han ikke burde omtale presidenten i Ukraina så «familiært» og gikk så over til å kalle ham «Mr. Zelensky» i samsvar med amerikansk praksis.

Til tross for Bidens forvirrede mistak vil NATO-toppmøtet være en seier for Zelenskyj, som allerede har blitt lovet nye pengeleveranser og dusinvis av luftforsvarssystemer. Det ser imidlertid ikke ut til at noe ukrainsk NATO-medlemskap vil stå på agendaen i år heller.