DEMOKRATI Amnesty International har undersøkt de demokratiske rettighetene for innbyggerne i de fleste europeiske statene, og konklusjonen er nedslående. Spesielt rettet mot demonstrasjoner og møte- og forsamlingsrettighetene hevder organisasjonen at det foregår et systematisk og koordinert angrep fra disse statene, og nettopp det at dette foregår på et helt kontinent er skremmende uttaler en representant for organisasjonen.
Amnesty International har satt 21 europeiske stater (Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Irland, Italia, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Serbia, Slovenia, Spania, Sverige Sveits, Tyrkia og Storbritannia) under lupen, og fasiten er at selv om disse har ratifisert kjernepunktene i menneskerettighetene som omhandler rett til møte og forsamling, så er ikke disse lovene inkludert i de nasjonale lovverkene.
Amnesty International skriver i rapporten:
Over hele Europa er retten til fredelig møte og samling kommet under stadig hardere angrep idet stater mer og mer stigmatiserer, kriminaliserer og slår ned på fredfulle protester, innfører grunnløse og harde restriksjoner, og stadig flere undertrykkende metoder for å slå ned på dissens.
Videre står det i rapporten at
[…] det er avdekket et mønster som strekker seg over hele det europeiske kontinentet som vitner om undertrykkende lover, bruk av unødvendig og overdreven maktbruk, tilfeldige arrestasjoner og tiltaler, diskriminerende og unødvendige restriksjoner i tillegg til den økende bruken av overvåkningsteknologi, med resultat at det blir en systematisk tilbakegang for retten til å protestere.
For eksempel er bruken av teknologi for ansiktsgjenkjenning på folkemasser implementert av 11 av de europeiske statene, mens åtte stater er i ferd med å ta i bruk dette.
Videre skriver Amnesty at:
Selv ved bare deler av denne utviklingen, og bare begrenset til ett land, ville dette vært urovekkende, men når man har store deler av denne undertrykkende taktikken på en skala som strekker seg over et helt kontinent er det simpelthen skremmende.
Amnesty har også merket seg at for å legitimere dette bruker statene ofte merkelapper som «terrorister», «utenlandske agenter» og «ekstremister».
Amnesty International har spesielt merket seg at de pågående pro-Palestina-demonstrasjonen blir utsatt for uproporsjonal og tilsynelatende systematisk vold og maktbruk, mens Sverige får kritikk for at det i hele tatt må søkes om tillatelse for å demonstrere.