Hjem Nyheter Jerusalem Post: Nord-Israel på vei til å bli et ingenmannsland

Jerusalem Post: Nord-Israel på vei til å bli et ingenmannsland

ISRAEL Den nordlige delen av Israel sies å være en sentral del for landets ve og vel. Siden Hamas-angrepet 7. oktober har området i stor grad blitt tømt for befolkningen som følge av Hizbollahs angrep på området.

Bilde av Nord-Israel.
Foto: Flickr.com. (CC BY-NC-ND 2.0).

I Nord-Israel, siden Hamas’ motangrep 7. oktober, har Hizbollah avfyrt missiler, granater og bombet med droner i et forsøk på å holde den israelske hæren i området og gjøre det lettere for palestinerne på Gazastripen. Nå skriver Jerusalem Post om situasjonen og beskriver den med overskriften «Losing the North: Damage from Hizbollah slams employment, industry».

Ifølge Knesset-medlem Inbar Bezek har Hizbollahs bombing forårsaket permanent skade på regionen, som hun også tror kan forverres i fremtiden. Alle som bor opptil 3,5 kilometer fra grensen er evakuert, og Bezek mener at de jødiske okkupantene kan fortsette å forlate området selv etter en mulig slutt på krigen.

Områdets industri kollapser

En betydelig andel av innbyggerne i området jobber i fire næringer: turisme, landbruk, bygg og tradisjonell industri. Fabrikkene i nord er i stor grad eid av ikke-israelere, og derfor er det ifølge Jerusalem Post en relativt enkel beslutning for dem å forlate landet. Som et eksempel, siden 7. oktober har mer enn 90% av mat- og landbruksvirksomhetene forlatt området.

Undersøkelser har vist at rundt 40 prosent av de evakuerte nøler med å returnere til Nord-Israel. Ifølge Bezek er området i nord og dets ve og vel «sentralt for Israel». Videre mener hun at med mindre jobbmulighetene som har gått tapt erstattes av kvalitetsjobber i teknologisektoren eller andre sektorer, vil regionen bli kastet 10 år tilbake i kategorien attraksjon for unge og folk i yrkesaktiv alder.