Hjem Nyheter Ultraortodokse jøder slipper ikke lenger unna militærtjeneste

Ultraortodokse jøder slipper ikke lenger unna militærtjeneste

ISRAEL Unntaket som er gjort for ultraortodokse jøder (haredim) og militærtjeneste er nå ugyldiggjort med henvisning til landets grunnlov.

Ultraortodokse jøder studerer Toraen.
Foto: Eliell Joseph Schafler (CC BY-SA 3.0)

Israels høyesterett beordret tirsdag landets regjering å forplikte ultraortodokse jøder til å gjennomføre militærtjeneste – og begrunnet avgjørelsen med at dette er hva Israels grunnlov faktisk krever.

Dette betyr at alle fire av Israels offisielle kategorier av jøder nå må gjennomgå militær trening og militærtjeneste – haredim (ultraortodoks) så vel som datim (religiøs), masortim (tradisjonell) og hilonim (sekulær).

I denne sammenhengen kan det understrekes at statsminister Benjamin Netanyahus maktutøvelse krever støtte fra to ultraortodokse partier, som garantert ikke lar den nye beslutningen passere uten å handle.

En høyesterettsbeslutning fra 2018 som erklærte spesialbehandlingen av ultraortodokse jøder i militærtjeneste «grunnlovsstridig» har siden blitt omgjort av en midlertidig lov utstedt av regjeringen. Denne sistnevnte typen tidsbegrenset lov kan ikke forlenges, men vil da måtte følges av en annen som argumenterer på en åpenbart annen måte for hva den utgåtte loven fastsetter.

Tidligere initiativer for effektivt å avskaffe denne spesialbehandlingen har blitt møtt med voldelige protester og trusler om borgerkrig av et stort antall av de berørte.

Oppsummert forplikter gjeldende israelsk lovgivning borgere til å tjene i militæret i tre år for menn og to år for kvinner fra den dagen de blir 18. Generelt unntak har nå bare personer som tilhører landets 21 prosent arabiske minoritet.

I sin kjennelse anklaget Høyesterett den israelske staten for å ha «alvorlig krenket rettsstaten» gjennom sin langvarige spesialbehandling av haredim og militærtjeneste.

Hvis regjeringen kollapser som følge av høyesterettsdommen, vil det trolig bli avholdt nyvalg.