Hjem Nyheter Palestinske sivile brent til døde i Rafah-massakren

Palestinske sivile brent til døde i Rafah-massakren

KRIGSFORBRYTELSER Fra offisiell israelsk side er det snakk om «en tragisk ulykke» og viser til at søndagens angrep på Tel al-Sultan i Rafah var ment for to Hamas-kommandanter, som også skal ha blitt drept i den.

Tel al-Sultan-området i Rafah søndag kveld. Mer finnes i klippet som er lastet opp av Wion på Youtube.
Skjermdump: Nordfront

45–50 sivile ble brent til døde og rundt 150 fikk livstruende brannskader da palestinere på flukt i Rafahs vestlige distrikt Tel al-Sultan ble utsatt for et luftangrep søndag. Tusenvis søkte tilflukt her etter å ha flyktet fra områdene øst for byen, der det israelske militæret (IDF) utstedte evakueringsordre og startet en bakkeoffensiv tidligere denne måneden.

Øyenvitner beskriver hvordan teltene under angrepet bokstavelig talt «smeltet» og hvordan skrikene kunne høres i en luft kvalt med lukten av brent menneskekjøtt. Ifølge en talsmann for det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza mandag, er et flertall av ofrene kvinner og barn.

Tjenestemenn innrømmet mandag sivile tap i søndagens angrep på Rafah, men refererte til det faktum at IDF hadde målrettet et Hamas-anlegg og også klart å drepe to seniorkommandører i organisasjonen: Yassin Rabia, identifisert som ansvarlig for finansiering og overvåking av Hamas-operasjoner på Vestbredden, og Khaled Nagar, holdt av IDF for å være en annen senior offiser i Hamas på Vestbredden.

– Detaljer om hendelsen er fortsatt under etterforskning, som vi selvfølgelig er opptatt av å utføre i størst mulig grad, kommenterte IDFs generalmajor Yifat Tomer Yerushalmi på en konferanse organisert av Israel Bar Association samme dag, og la til at IDF «alltid beklager enhver skade på ikke-stridende under krigen».

Senere samme dag sa statsminister Benjamin Netanyahu i det israelske parlamentet:

– I Rafah evakuerte vi en million uinvolverte innbyggere, og til tross for vår beste innsats, skjedde det en tragisk ulykke i går.

Han understreker spesielt at det pågår en etterforskning.

Mandag fordømte Egypt det de kaller «israelske styrkers bevisste bombing av teltene til flyktninger på flukt».