EUROPA En trussel om krig i Østersjøen, hevder NATO-landene rundt Østersjøen. Men ifølge Kreml hadde forslaget om sjøgrenser ikke noe med krig eller politikk å gjøre.
Onsdag spredte nyheten seg om at Russlands forsvarsdepartement hadde publisert et utkast til forslag om å utvide russisk territorialfarvann i Østersjøen, og at de nye grensene vil bli trukket før utgangen av året. Utkastet ble fjernet, men vakte ramaskrik i NATO-landene rundt Østersjøen, som så det som en trussel om krig.
Ifølge utkastet har Russland til hensikt å flytte grensen i de østlige delene av Finskebukta – nær de russiske øyene Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär og Vigrund, skriver svenske Yle. Ifølge dokumentet måtte grensene endres fordi småskalakartene som ble brukt til å etablere dem, ikke lenger samsvarer med den «moderne geografiske situasjonen».
Finlands tidligere ambassadør til Moskva, Hannu Himanen, mener utspillet er så provoserende at Finland bør sende krigsskip til den østlige delen av Finskebukta, for å markere mot Russland.
– Hvis og når saken går videre, bør Finland meddele at vi ikke anerkjenner avgrensningen, sier han til HBL.
Finlands statsminister Petteri Orpo hørtes ikke like dramatisk ut under en pressekonferanse onsdag.
– På finsk vis vil vi undersøke veldig grundig hva det dreier seg om, og trekke konklusjoner deretter. For øyeblikket ser jeg ingen grunn til større bekymring, sa Orpo ifølge Hufvudstadsbladet.
Senere onsdag skrev de russiske nyhetsbyråene TASS og RIA Novosti at utkastet handlet om at Russland vurderer å «justere koordinatene til punkter der de beregner Russlands territorialfarvann ved siden av flere NATO-medlemmer, spesielt i Østersjøen», melder RT.
Kreml-talsmann Dmitrij Peskov valgte også å benekte narrativet til NATO-landene, og hevdet at det «ikke var noe politisk i det hele tatt» i utdraget, og at reaksjonen fra vestblokken er et resultat av den spente geopolitiske situasjonen.
– Du ser hvordan spenningene eskalerer, nivået av konfrontasjon, spesielt i Østersjøregionen, sa Peskov.