PST Politiets sikkerhetstjeneste uttrykker bekymring over etableringen av såkalte aktivklubber i Norge og mener de skjuler sine mål bak tilsynelatende harmløse aktiviteter, som sjakkspilling og fjellturer.
PST advarer om et nytt fenomen som skal ha etablert seg i Norge. Det dreier seg om såkalte aktivklubber; en gruppe nasjonalistiske kompiser som for eksempel trener sammen og går på tur i fjellet, skriver NRK.
Ifølge PST skjuler aktivklubbene seg bak tilsynelatende harmløse aktiviteter, som fjellturer, trening, kampsport også videre, som de legger ut på sosiale medier, men deres egentlig mål er å fremme nynazisme og rasisme, ifølge NRK.
– De ønsker et autoritært nynazistisk, nasjonalsosialistisk regime hvor den hvite mann er på topp. Du kan glemme inkludering, likestilling, feminisme og mangfold. Dette er ren høyreekstremisme pakket inn i en litt ny innpakning, sier kriminolog og strategisk rådgiver i PST, Siv Sørensen.
Videre forteller hun at de er fullt klar over at slike grupper har startet å etablere seg i Norge og at aktivklubbene skjuler sitt «ekstreme budskap» bak at man skal bli en bedre versjon av seg selv, og trekker en sammenlikning med terrorsekten Den islamske staten. PST følger tett med på utviklingen av aktivklubbene i Norge, ifølge Sørensen.
– Dette er elementer som vi for eksempel så at IS brukte ganske aktivt i sin periode da de var på toppen fra 2014 og fremover.
Det antas at det finnes over 100 slike klubber globalt, og i Norge skal minst tre aktivklubber ha blitt etablert i sosiale medier siden i fjor sommer. Dette i følge en kartlegging gjennomført av ekstremist-NGO-en Counter Extremism Project. Dette er organisasjonen som flere ganger har utnevnt Den nordiske motstandsbevegelsens tidligere leder til nordens farligste mann.
Det er den amerikanske nasjonalisten Rob Rundo som står bak aktivklubb-bevegelsen. Han har flere ganger blitt intervjuet på Nordisk Radio, sist i 2022 i programmet Bellum hvor han snakket om sin erfaring med kampsport og nasjonal kamp.
En trussel?
– Når det gjelder høyreekstremisme, vil trusselen i stor grad preges av unge voksne og mindreårige som blir radikalisert via høyreekstreme digitale arenaer. Erfaringer fra Norge og andre land viser at enkelte av disse personene kan utvikle en intensjon om å begå terror, sier Sørensen til NRK.
I PSTs nasjonale trusselvurderingen for 2024 skriver det hemmelige politiet at de forventer at ekstrem islamisme og høyreekstremisme vil utgjøre de største terrortruslene i Norge. Til tross for dette mener ikke PST at aktivklubbene utgjør noen konkret terrortrussel i dag.
– Men vi er bekymret for at de kan bidra med å spre et ekstremt ideologisk budskap mer eller mindre fordekt, fortsetter Siv Sørensen.