KLIMAHYSTERI På en skole i Södertälje serverte de taco laget av insektlarver da SVT var på besøk. I SVTs klipp kommer det frem at elevene ikke aner hva de spiser.
«Elevene får vite at det er fremtidens mat, klimasmart, sunt og at det lille dyret har levd et godt liv.», skriver SVT Nyheter når de besøker en videregående skole i Södertälje som serverer taco laget av insektlarver. Men elevene ser ikke ut til å vite hva de spiser når maten er servert.
– Insekter?!, utbryter en jente som ikke vil spise mer når SVTs reporter forteller hva tacoen er laget av.
Den tilsynelatende helt avslappede serveringen av tacokjøttdeig laget av larver foregår på skolen, til tross for at Astma- og allergiforbundet har oppfordret bedrifter til å være forsiktige med merking av matvarer som inneholder insekter. Dette er fordi det kan være livstruende å spise for skalldyrallergikere.
– Hvis du er allergisk mot skalldyr eller bløtdyr, kan du kryssreagere på insekter, fordi de har de samme proteinene, de ligner på hverandre, har Sofia Knaz, prosjektleder i Astma- og allergiforbundet, tidligere advart.
På siden nutrionsfakta.se kan du lese mer om at det er utallige helserisikoer forbundet med å spise insekter. Det er flere proteiner i insekter som kan forårsake allergi, og nettstedet skriver at resultatene av forskningen på feltet er motstridende.
– Avslutningsvis er det klart at forskningen på insekter som mat ligger langt etter forskningen på tradisjonell animalsk mat, på alle områder. Sverige ligger bak de fleste andre land innen forskning, avl og produktutvikling. Derfor bør vi prioritere forskning og utvikling på dette området, skriver Nutrionsfakta.
Til tross for at insektlarver presenteres som «fremtidens mat», konstaterer SVT at «den nye typen tacokjøttdeig får en variert mottakelse fra elever på videregående skolen».