UKRAINAKONFLIKTEN Legionen «Frihet for Russland», ledet av kampsportlegenden Denis Nikitin, hevder å ha erobret en landsby i Russlands Kursk-region. Men ifølge det russiske forsvarsdepartementet klarte partisanene ikke engang å krysse grensen.
I omtrent ett år nå har russiske nasjonalister som kjemper på Ukrainas side gjort en rekke forsøk på å erobre territorium i russiske regioner som grenser til Ukraina. Det første forsøket ble ledet av den russiske kampsportlegenden og nasjonalistlederen Denis Nikitin og hans legion
Nå har gruppen nok en gang krysset grensen til regionene Belgorod og Kursk, der det skal ha vært harde kamper på tirsdag, skriver Kyiv Independent. I Kiev har man tidligere benektet enhver forbindelse til de russiske nasjonalistene, men Andrii Yusov, talsmann for Ukrainas militære sikkerhetstjeneste GUR, innrømmer nå at de «hjelper Ukraina».
– De bidrar til å frigjøre Ukraina fra den russiske invasjonen, sier han til Kyiv Independent.
Han mener imidlertid at formålet med angrepet på Belgorod og Kursk har russisk interesse og handler om å avsette president Vladimir Putin.
– Men disse er statsborgere i Russland og tilhører Russland, og de har rett til å gjøre det de mener er nødvendig i denne situasjonen for å beskytte sine sivile rettigheter og frigjøre landet fra Putins russiske diktatur, sier Jusov.
Ilya Ponomarev, en russisk politiker i eksil i Ukraina, hevder imidlertid at invasjonsforsøket var en «felles innsats» mellom Kiev og de russiske partisanene.
«Tvunget tilbake uten å kunne krysse grensen»
Som vanlig har det russiske forsvarsdepartementet en helt annen versjon av hendelsene. RT siterer departementet og skriver:
Det ukrainske militæret, støttet av stridsvogner og pansrede kampkjøretøy, angrep Belgorod-regionen fra tre retninger samtidig klokken 03.00 lokal tid, etter først å ha utført et tungt bombardement av sivil infrastruktur.
Det russiske forsvarsdepartementet sier også at «alle angrep til slutt ble slått tilbake av russiske styrker» og at fiendens tropper «ble tvunget til å trekke seg tilbake uten å krysse grensa, etter å ha lidd store tap og blitt måltavler for missiler, artilleri og jagerfly».
Når det gjelder Kursk, sa departementet at en