ITALIA En lov med uklar anvendelse kom i fokus etter en manifestasjon i Roma forleden, hvor deltakerne hilste på gammel nordisk vis. Nå har Høyesterett avklart at loven ikke kommer til anvendelse i saker av denne typen.
Den gamle nordiske hilsenen, eller romerhilsenen som den også har blitt kalt, og i moderne tid kjent som «Hitler-hilsenen eller «fascist-hilsenen», har i Italia blitt ansett å være dekket av en lov fra 1952, hvis anvendelse til nå aldri har blitt avklart. Fraværet av tilstrekkelig klare presedenser har ført til delte meninger om lovanvendelsen og noen ganger til og med selve dens eksistens, men faktum er at dens tekst forbyr «all apologetikk for (enhver manifestering av) fascismens ideologi» og «fremvisningen av etablerte fascistiske symboler og utførelsen av fascist-hilsener».
Nå har landets høyesterett imidlertid avgjort at en «fascist-hilsen» i seg selv ikke utgjør en forbrytelse – forutsatt at:
- Det er ingen åpenbar risiko for vold.
- Det fascistiske partiet styrt av Benito Mussolini ikke har blitt gjenskapt eller er i ferd med å bli gjenskapt.
«For falne brødre!»
Bakgrunnen for rettens gjennomgang beror på en nasjonalistisk manifestasjon på Via Acca Larentia i Roma den 7. januar, der flere hundre personer hilste på denne måten under en minneseremoni.
Deltakerne ropte i kor: «Per i compagni caduti!» («For falne kamerater!»), med armene utstrakt i synkroniserte hilsener, etterfulgt av et tydeli
Hendelsen har skapt delte meninger på sosiale medier. Mens mange har rost seremonien for dens skjønnhet, har andre fordømt den som en påminnelse om noe de har blitt indoktrinert til å ta avstand fra.
Arrangøren Casapound har gjort det klart at formålet med demonstrasjonen var å hedre minnet om tre unge aktivister som var medlem av Movimiento Social Italiano, og som ble brutalt drept av venstreekstremister i 1978.
Den jødiske opposisjonslederen Elly Schlein kunngjorde på sosiale medier, dagen etter demonstrasjonen, at hilsenen som hadde funnet sted nå var rapportert. Samtidig krevde hun «kraftfulle tiltak fra regjeringens side» i form av en ny, tydeligere og strengere lovgivning.
Senatets nasjonalistiske talsmann, Ignazio La Russa, avsluttet deretter debatten med påminnelser om en rettsvitenskap, som ifølge ham ikke tillater at den som utfører en «romersk honnør» for å hedre en avdød, kan bli dømt for en forbrytelse
Høyesteretts avgjørelse denne uken innebærer en underkjennelse av tidligere rettsavgjørelser mot åtte aktivister som var involvert i en aksjon i Milano i 2016. De ble stilt for retten for å ha hedret minnet om en kamerat som ble drept i 1975.
En seier på historisk grunn
Bruk av gammel nordisk hilsen i minneseremonier anses ikke som ulovlig etter Høyesteretts nåværende avgjørelse.
Seniorrepresentanter for regjeringspartiet Fratelli d’Italia («Italias brødre»), inkludert den ovennevnte senatspresidenten Ignazio La Russa, har denne uken uttrykt sin glede over det faktum at hilsenen nå beviselig ikke er kriminalisert på den jord hvor praksisen har vært anvendt siden gamle tider.