TYSKLAND Den tyske regjeringen har blitt kastet ut i en plutselig budsjettkrise etter at en domsavsigelse som avgjorde at overføringen av 60 milliarder euro til et klimafond brøt med den tyske grunnloven.
Den tyske regjeringen har fryst store deler av fremtidige økonomiske forpliktelser i sitt statsbudsjett, ifølge Reuters.
Olav Scholz sin koalisjonsregjering har havnet i en budsjettkrise som følge av en domsavsigelse fra Tysklands føderale domstol avgjorde at overføringen av 60 milliarder euro i ubrukt gjeld fra pandemiårene til sitt «klima-, og transformasjonsfond» brøt med den tyske grunnloven.
Ettersom den tyske grunnloven setter store begrensninger på underskuddet det tyske statsbudsjettet kan operere med finnes det de to de facto tyske statsbudsjett, det offisielle statsbudsjettet og 29 «spesielle» fond, med en samlet verdi på 869 milliarder euro spredt utover de ulike fondene. Klima-, og transformasjonsfondet er verdt 177 milliarder euro.
Med andre ord så har domfellelsen ført til et plutselig hull på 60 milliarder euro i det tyske statsbudsjettet og ført til stridigheter mellom de ulike partiene i koalisjonsregjeringen om å fjerne begrensinger på å ta opp mer gjeld for å dekke hullet.
Frysingen av statsbudsjettet inkluderer et fond på 200 milliarder euro som ble etablert først for å hjelpe tyske selskaper gjennom pandemien, og deretter for å demme opp for den tyske energikrisen som fulgte som følge av vestlige lands sanksjonskrig mot Russland og russisk gass.
Som et resultat advarer nå Tysklands visekansler Robert Habeck og medlem av det miljørettede partiet «De Grønne» om at domsavsigelsen «kan komme til å alvorlig svekke Tysklands evne til å støtte sin industri gjennom et grønt skifte og forhindre jobber og verdiskapning fra å flytte utenlands».
Hvor alvorlige følgene av budsjettkrisen vil være for Tyskland og Europa er ennå ikke klart.