PALESTINA Ifølge Det hvite hus vil Israel innføre «humanitære pauser» i bombingen av Gaza. I pausene åpnes humanitære korridorer.
Torsdag kunngjorde John Kirby, talsmann for Washingtons nasjonale sikkerhetsråd, at Israel vil innføre «humanitære pauser», melder al-Jazeera. En gang om dagen vil terrorstaten stanse all fiendtlighet mot Gaza i fire timer og samtidig åpne såkalte humanitære korridorer.
De humanitære korridorene skal blant annet brukes til å la hjelpekonvoier med mat, vann og medisiner komme inn i det beleirede området, der mer enn 10 000 mennesker er drept den siste måneden.
Men tanken er også at palestinere som ønsker å forlate Gaza skal kunne gjøre det fordi Israel planlegger en etnisk rensing av enklaven, som de deretter ønsker å overta. I tillegg vil Hamas trolig bruke pausene til å løslate noen av sine gisler, ifølge avtaler som skal ha blitt gjort under forhandlinger i Qatar.
Abdel Hamid Siyam ved Rutgers-universitetet sier til al-Jazeera at såkalte humanitære pauser ikke er nok til å lette den humanitære katastrofen i Gaza. Ifølge Midtøsten-eksperten er en våpenhvile den eneste måten å få orden på situasjonen.
– På fire timer kan ingen komme eller gå. De [palestinerne i Gaza] har ikke biler, de har ikke bensin. Det kommer ikke til å fungere, sier Hamid Siyam, som tror Israel vil bli tvunget til våpenhvile i løpet av dager på grunn av internasjonalt press.
Ønsker ikke å bekrefte pausene
I skrivende stund har imidlertid ikke Tel Aviv bekreftet at de har gått med på noen såkalte humanitære pauser. Det nærmeste er en uttalelse fra den ekstreme sionistiske nasjonale sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir, som kalte beslutningen en «alvorlig feil».
Statsminister Benjamin Netanyahus kontor har også gitt ut en uttalelse som bare sier at «kampene fortsetter, og det vil ikke bli noen våpenhvile uten løslatelse av våre gisler». Samtidig skryter departementet av at de har arrangert «trygg passasje fra det nordlige Gaza til sør», som også er en del av den avdukede planen for etnisk rensing i området.
Ifølge al-Jazeera-analytikeren Alan Fisher tyder dette på at «kanskje USA og spesielt John Kirby og israelerne ikke er enige».