Hjem Nyheter Ukrainafrivillig kjempet med voodoo og lyn

Ukrainafrivillig kjempet med voodoo og lyn

UKRAINAKONFLIKTEN Et stort antall av de frivillige som har reist til Ukraina for å delta i krigen mot Russland forstår ikke hva krigen innebærer. Ifølge en forsker i Norge så mange krigen som et slags rollespill.

Titusentalls mennesker fra hele verden skal ifølge opplysninger ha valgt å følge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kall i begynnelsen av krigen, om å reise til Ukraina og delta i forsvaret av «demokrati og menneskerettigheter». Fra Norge og Sverige antas det at hundretalls frivillige har reist ned for å kjempe for Ukraina. Ganske tidlig i krigen kom det dog mange rapporter om hvordan skrekkslagne frivillige flyktet da de endelig hadde kommet til fronten og sett krigens virkelighet.

Kacper Rekawek, forsker ved Universitetet i Oslo – Senter for ekstremismeforskning, har forsket om de utenlandske soldatene som kjemper i Ukraina. Til SVT forteller han at mange ikke hadde noen anelse om hva som ventet dem ved fronten.

– Mange hadde forventet seg noe helt annet. En del hadde erfaring fra å ha kjempet i Irak og Afghanistan, men å krige mot det russiske militæret og bli beskutt med artilleri er noe ganske annet. Det var mange som ikke orket det, forteller Rekawek.

Det ukrainske militæret har blitt nødt til å sile ut en hel del både utenlandske og ukrainske soldater.

– Det finnes skrekkeksempler på personer som har trodd at alt bare er et rollespill. Blant annet en fyr som med en voodoo-trollformel forsøkte å skyte lyn på de russiske soldatene, sier Rekawek.

I begynnelsen av krigen kunne hvem som helst bare reise via Polen til den ukrainske grensen og der overtale ukrainsk befal om å få kjempe. Ifølge Rekawek har prosessen med å rekruttere frivillige nå blitt betydelig mer strukturert med søknader via en nettside.

Ifølge Kacper Rekawek er Kievs rekruttering av utenlandske frivillige mer en PR-kampanje enn en måte å styrke sin egen militære kraft på.

– Det kan være positivt å ha en erfaren utenlandsk soldat som kan bidra med kunnskap ved enkelte kamper, men det kommer ikke til å ha noen påvirkning på et større plan. Derimot er det genialt PR-messig i og med at det skaper publisitet i hele verden, sier han.