EU EU skulle på fredag ha en avstemning om å forby bensin- og dieselbiler fra og med 2035. Etter at flere land har vist misnøye over et forbud har avstemningen i stedet blitt utsatt.
EUs medlemsland bestemte fredag morgen å utsette en avstemning om å ratifisere et EU-omfattende forbud mot salg av nye biler med forbrenningsmotor fra og med 2035, hvilket gjenspeiler en voksende misnøye over et av de sentrale tiltakene for å oppnå klimanøytralitet senest i 2050.
Forbudet skulle innebære en gradvis overgang til at alle nye biler og varebiler i hele EU-markedet skulle redusere utslippene med 100% fra og med 2035. Dette forbudet skulle innebære en ekskludering av samtlige diesel- og bensindrevne personbiler og varebiler.
År 2035 ble valgt som sluttdato ettersom bilers gjennomsnittlig levealder er 15 år. Forbudet skal gjøre hele EUs økonomi mer «grønn» og karbondioksidnøytral.
Fredagens avstemning med EU-ambassadørene skulle bare være en formalitet etter at blokkens to medlovstiftere, EU-rådet og Europaparlamentet i oktober hovedsakelig hadde blitt enige.
Parlamentet godkjente loven forrige måned med en knapp margin på 340 parlamentsmedlemmer for og 279 imot. Lovstiftningen ble deretter sendt videre til ambassadørene for å få grønt lys.
Da fredagens avstemning nærmet seg viste dog flere medlemsland sin misnøye. Tyskland, Italia, Polen og Bulgaria var blant de som de siste ukene har uttrykt uro over det vidstrakte tiltaket, skriver Euronews.
Tyskland, som er verdensledende innen bilindustri, kjemper for at biler som går på syntetisk drivstoff, også kjent som e-drivstoff, skal få unntak fra 2035-forbudet.
Tysklands transportminister Volker Wissing, som kommer fra det liberale bedriftsvennlige partiet FDP, sa tidligere i uken at han hadde bedt EU-kommisjonen om et nytt forslag om å innføre e-drivstoffunntak, men at han ikke hadde fått noen positiv tilbakemelding fra bokkens utøvende organ.
Ettersom utgangen for avstemningen fremsto som usikker bestemte Sverige, som for øyeblikket er leder for EU-rådet, å utsette den.
Ambassadørene vil «komme tilbake til saken i god tid», sa en svensk talsmann fredag morgen, uten å angi noen spesifikk dato.
Først publisert på Nordfront.