NATO Tonen mellom Sverige og Tyrkia er mer spent enn noensinne, hevder Marc Pierini, som er EUs tidligere ambassadør i Tyrkia. Ifølge diplomaten har Erdogan for mye å bevise for hjemmeopinionen for å kunne vike seg i spørsmålet om svensk NATO-medlemskap.
Tyrkia var kritisk innstilt til svensk medlemskap i NATO allerede før Rasmus Paludan brente en koran utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Aksjonen førte til store protester mot Sverige i den muslimske verden generelt, og i Tyrkia spesielt. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyep Erdogan annonserte også at NATO-saken døde da svenske myndigheter ga tillatelse til koranbrenningen.
Tyrkia har siden da signalert at de kan tenke seg å gjenoppta samtalene, selv om de fortsatt er skeptiske til å slippe Sverige inn i krigsalliansen. Til DN sier også Marc Pierini, som er EUs tidligere ambassadør i Tyrkia, at relasjonen mellom Tyrkia og Sverige er dårligere enn noensinne.
Pierini, som i dag jobber ved Carnegie-instituttet med å analysere Midtøsten og Tyrkia, sier at det kommer av hvor sensitiv Erdogan er for hjemmeopinionen. Det store jordskjelvet som nylig rammet Tyrkia og drepte nærmere 50 000 personer har satt stort press på Erdogans regjering. Derfor har Erdogan ifølge Pierini ikke råd til å vike seg i spørsmålet om det svenske NATO-medlemskapet.
– Erdogan trenger nasjonalistenes stemmer mer enn tidligere. De vil bli viktigere i valgkampen hans. Og Sverige er offeret, sier han til DN.
I Tyrkia er spørsmålet om PKK og Gülenbevegelsen viktigst for akkurat nasjonalister. Disse mener han også har antivestlige holdninger.
At Sverige og Europa ga støtte til Tyrkia etter jordskjelvet hjelper ifølge Pierini ikke i dette tilfellet.
– Fra et europeisk perspektiv tror man at støtten skal gjøre folk mer velvillig innstilt til vesten. Og det stemmer – men mitt bilde er at det gjelder de som allerede er velvillig innstilt, forklarer han.
Samtidig mener han at alt kan skje, da Erdogan er kjent for å «kunne snu sin posisjon 180 grader når som helst», skriver Nordfront.