SVERIGE Den svenske ytringsfrihetseksperten Nils Funcke kritiserer det han ser på som politiets forsøk på å overkjøre loven, når de uten å kunne vise til konkrete trusler mot selve aksjonen nekter noen å få tilstand til å brenne en koran utenfor den tyrkiske ambassaden i Sverige.
En ekspert på ytringsfrihet, Nils Funcke, er nå sterkt kritisk til politiet i Stockholm sin beslutning sist onsdag om å nekte kulturforeningen Apallarkerna tillatelse til å gjennomføre en koranbrenning utenfor den tyrkiske ambassaden i Sverige, skriver Nordfront. Foreningen hadde kunngjort gjennom sin talsperson, afrikaneren Chris Makoundoul, at foreningen er imot svensk NATO-medlemskap og at gruppens intensjon med aksjonen er å motarbeide Sveriges søknadsprosess.
Politiet viste i sin avgjørelse til at aksjonen ville risikere å medføre «alvorlige forstyrrelser i nasjonal sikkerhet». Det ble her vist til den svenske sikkerhet- og overvåkningstjenesten Säpo sin informasjon om at den tidligere koranbrenningen på samme sted hadde forårsaket «en økt trussel om angrep mot Sverige».
– Hvis dette skal bli veiledningen i fremtiden, så kan det bli ekstremt sparsomt med tillatelse til demonstrasjoner, bemerker Funcke til SVT.
I tillegg er det ikke rapportert om konkrete trusler mot selve demonstrasjonen. Politiet viser i stedet til antatt økt risiko generelt for terrorhandlinger mot Sverige. Nils Funcke godkjenner ikke logikken i dette resonnementet:
– I en konkret situasjon er det mulig å nekte tillatelse. Men det må da ta utgangspunkt i den enkelte situasjonen. Om man viser mer generelt til at det er usikkerhet rundt om i verden, så kan vi neppe gi tillatelse til noen meningsytringer.
Dobbeltmoral
Ytringsfrihetseksperten Funcke finner det helt uakseptabelt at Sveriges demonstrasjonsfrihet skal reguleres av andre land – spesielt ettersom Sverige samtidig, når det gjelder Ukrainakonflikten, ikke «risikovurderer» sin kritikk av Russland:
– Hvis du kritiserer Putin på en demonstrasjon, da kan Sverige risikere å bli truet av Russland? Skal vi i så fall gi avkall på det også? Det er en farlig utforbakke, påpeker Funcke.
Professor: «Beslutningen vil bli opphevet»
Professor i offentlig rett ved Lunds universitet, Henrik Wenander, er overbevist om at Apallarks avslag på tillatelse, som ifølge gruppens talsperson vil bli anket til forvaltningsretten, i så fall vil bli anullert der.
– Slik lovverket er, ser jeg ingen mulighet for at de gir politiet rett, sier han.
Ifølge Wenander gir ikke gjeldende lovverk politiet noen mulighet til å nekte en demonstrasjonstillatelse med den begrunnelsen som de har anført:
– Man kan synes at dette er en dårlig lov i denne situasjonen og at den ikke gir nok støtte til noe politiet mener er nødvendig. Men i vårt system har vi det ikke slik at domstolene kan forandre loven veldig mye, men det er opp til lovgiver å endre lovverket i så tilfelle, sier professor Wenander til SVT.