UTENRIKS Den russiske utenriksministeren beskriver et USA og NATO som fullstendig har gitt opp å skjule sin ekspansjonisme og som skaper splittelse innenfor ASEAN for å begrense Russlands og Kinas innflytelse.
Russlands utenriksminister Sergei Lavrov anklaget søndag USA for å militarisere Sørøst-Asia, og hevdet at Washingtons intensjon er å redusere innflytelsen fra Beijing og Moskva i regionen. Ministeren snakket med journalister på flyplassen i Phnom Penh etter å ha deltatt på et toppmøte i Kambodsja – og før han fløy til Bali for G20-toppmøtet, hvor den kinesiske lederen Xi Jinping og USAs president Joe Biden møtes.
I samtalene anklaget Lavrov USA for å «eskalere militariseringen av denne regionen, tydelig rettet mot å begrense Kina og begrense russiske interesser i regionen». Han beskrev Washingtons strategi om å etablere stadig flere og stadig tettere bånd med Sørøst-asiatiske nasjoner som «ekskluderende og i konkurranse med de inkluderende strukturene som er opprettet rundt ASEAN [Association of Southeast Asian Nations]».
Utenriksministeren understreket at NATO nå har gitt opp sine forsøk på å fremstille seg som en ren defensiv allianse og han minnet om at «den USA-ledede militærblokken har flyttet sin forsvarslinje nærmere Russlands grenser ved flere anledninger».
På toppmøtet i Madrid i fjor sommer erklærte militæralliansen seg å ha «et globalt ansvar» og det ble fastslått at «sikkerheten i den euro-atlantiske og indo-stillehavsregionen er ukrenkelig». Lavrov understreket søndag morgen at man innenfor NATO i dag er helt åpne med sine ekspansive handlinger:
– Faktisk hevder de nå at de vil spille en ledende rolle [i Sørøst-Asia] og flytter allerede den såkalte forsvarslinjen til Sør-Kinahavet.
Lavrov påminnet videre om AUKUS-forsvarspakten, som ble signert mellom USA, Storbritannia og Australia i fjor. Han påpekte at det for tiden gjøres forsøk på å innlemme New Zealand, Japan og Canada i denne blokken. Den russiske utenriksministeren avsluttet med en kommentar om det han ser på som en beregnende amerikansk strategisk handling:
– Det finnes ingen konsensus innen ASEAN om hvordan man skal gå frem på sikkerhetsområdet i denne regionen. Så hvis målet til amerikanerne var å så tvil blant ASEAN-medlemmene og prøve å undergrave deres enhetlige posisjon – så har de oppnådd det.