ENERGIKRISEN Østerrikes tidligere utenriksminister legger skylden for Europas energikrise på de europeiske beslutningstakerne, som har skapt et ubalansert marked, hvor forholdet mellom tilbud og etterspørsel har blitt forvrengt.
Debatten i mainstream medier om det som har blitt kalt Europas elkrise har vært dominert av forklaringsmodeller der Russlands president Vladimir Putin står i sentrum. Disse modellene har dog møtt motangrep, hvor et mer mangefasettert bilde presenteres.
Nå går den tidligere østerrikske utenriksministeren Karin Kneissl inn i debatten. Ifølge henne startet krisen, som nå har rammet elbransjen i hele Europa, allerede i 2021 – og den ble forårsaket, mener hun, av ingen ringere enn de europeiske beslutningstakerne selv.
– Vi hadde en krise i elkraftindustrien allerede før gasskrisen startet, sier hun i et intervju for det russiske nyhetsbyrået TASS, som ble offentliggjort lørdag. Hun legger til:
– Det er et resultat av liberaliseringen de siste 15-18 årene, og vi har lidd gjennom denne krisen siden april 2021 – i over ett år på dette tidspunktet.
Et skjevt marked
Ifølge Kneissel har det europeiske strømmarkedet forvandlet seg fra et klassisk tilbuds- og etterspørselsmarked til noe uhåndterlig nytt som fungerer «etter visse uforståelige prinsipper».
Hun understreker at markedet ble omdirigert av beslutningstakere med preferanse for såkalt fornybar energi – og dermed mistet sin naturlige balanse.
– Til tross for fornybare energikilders rolle, er elmarkedet fortsatt svært avhengig av gasspriser – selv når det produseres mer strøm fra fornybare kilder, sier hun og påminner om at strømprisene i regionen økte på kort tid med opptil 40% etter april 2021 og at de nå har steget nesten 400%, noe som uunngåelig får store konsekvenser for husholdningenes økonomi.
– For produsentene, for industrisektoren, er situasjonen enda verre. Det er allerede en bevegelse i Storbritannia – den er ikke [en del av] EU, men den kan spre seg videre – der folk rett og slett boikotter strømregningene sine, fortsetter den tidligere utenriksministeren og uttaler at elkrisen faktisk gikk foran gasskrisen.
I intervjuet tilskriver Kneissl den nåværende krisen i stor grad til «den betydelige reduksjonen i investeringene i olje- og gassprosjekter» – og forklarer at dette har kuttet tilbudet, mens etterspørselen fortsatt står der.