UKRAINAKONFLIKTEN En jødisk «nazist-jeger» bosatt i USA, kjent for å forfølge tyske pensjonister, vil lede et team som skal assistere den ukrainske regjeringen med å etterforske angivelige krigsforbrytelser.
Den jødiske amerikanske regjeringsadvokaten Merrick Garland kunngjorde tirsdag denne uken at USA vil opprette et team som vil assistere den ukrainske regjeringen med å etterforske angivelige krigsforbrytelser begått under den pågående konflikten i landet, melder Times of Israel. Han kunngjorde også at teamet vil bli ledet av jøden Eli Rosenbaum, den tidligere direktøren for kontoret «Office of Special Investigations» (OSI), som har som oppgave å etterforske, rettsforfølge, og i mange tilfeller, deportere amerikanske borgere med tilknyttinger til det nasjonalsosialistiske Tyskland.
Rosenbaum skal ha vært direkte involvert i over 100 saker mot amerikanske borgere beskyldt for å være «nazister» og som endte med inndragelse av statsborgerskap og deportasjon. Kontoret hans har ofte havnet i kontrovers, blant annet «Demjanjuk-saken». John Demjanjuk ble i en rettsak i 1988 identifisert som «Ivan den forferdelige», en påstått beryktet vakt ved Treblinka-leiren, med det resultatet at han fikk statsborgerskapet inndratt og ble dømt til døden. Etter at Sovjetunionen kollapset og jernteppet falt kom imidlertid nye dokumenter for dagen som viste at Demjanjuk aldri hadde tjent i Treblinka og dermed ikke kunne være den beryktede Ivan. Den israelske høyesteretten var derfor nødt til å frikjenne Demjanjuk for forbrytelsene han ble dømt for. Demjanjuks forsvarsteam ville senere beskylde OSI for å ha tilbakeholdt bevis som var til Demjanjuks fordel, forfalsket bevis og for å ha påvirket vitner.
Personlig er «nazi-jegeren» Rosenbaum mest kjent for å ha ledet en etterforskning, orkestrert av World Jewish Congress, mot Kurt Waldheim, tidligere generalsekretær for FN og en kandidat for Østerrikes presidentskap på tidspunktet da han ble beskyldt for å være en «nazist». Waldheim vant valget til tross for angrepene rettet mot ham og ble aldri dømt for noen forbrytelse. Til tross for dette ble han designert som en «persona non grata» av USA og den vestlige verden gjennom hans tid som president.