HISTORIE Den 2. februar er det det svenske nasjonalikonet Jussi Björlings fødselsdag.
En ung Jussi Björling hadde fått prøvesynge for operasjefen John Forsell ved Kungliga teatern i Stockholm. Operasjefen hadde blitt overbevist om at det var snakk om en unik begavelse. Tenoren Martin Öhman så hos den unge Jussi Björling «århundrets beste svenske tenorstemme». Høsten 1928 fikk Jussi Björling studere på Kungliga Akademiens konservatorium og fikk John Forsell som lærer.
Jussi Björlings barndomshjem var i Stora Tuna, som i den kjente sangerens livstid var en egen kommune, men som nå tilhører Borlänge kommune. Han levde i en musikalsk familie og fikk sangleksjoner av sin egen far David Björling som ung gutt. Faren hadde selv en sangkarriere bak seg, med studier på Metropolitan Opera School i New York. Sammen med brødrene Olle og Gösta opptrådte Jussi Björling fem år gammel i en kirke i Örebro. Senere ansluttet også broderen Karl i en turnerende sangkvartett.
I Stora Tunas menighet er Jussi Björlings fødselsdag skrevet til den 2. februar 1911, som også han selv skal ha betraktet som sin fødselsdag. I virkeligheten ble Jussi Björling født den 5. februar ifølge notater fra jordmoren som arbeidet på den nå revne eiendommen på Magasingatan i Borlänge. Forklaringen til hvorfor datoen ble forvekslet har ikke blitt klargjort. Dog kan den 2. februar betraktes som den offisielle fødselsdagen til den store svenske tenoren.
Samtidig med sine studier gjorde Jussi Björling seg mere kjent for sin unike sangstemme. Studiene på konservatoriet var suksessfulle. Björling kunne bevise at han hadde talent for rolleminne, hvilket åpnet portene for kommende operaroller. I mai 1931 underskrev Jussi Björling sin første permanente operakontrakt. På trettitallet gjorde han internasjonalt gjennombrudd med fremføringer i Europa og Nord-Amerika.
Hjemme i Sverige er Jussi Björling en folkekjær sanger som har tonsatt svenske folkeviser som «Värmlandsvisan» (Ack Värmeland du sköna); gir farge til nasjonalromantiske hymner som «Sverige», «Land du välsignade» og «Nämner du Sverige»; til å synge vittige låter som «Nu är jag pank och fågelfri»; eller sin slager «Till havs».
I filmen «Fram för framgång» deltar Jussi Björling som skuespiller og fremfører blant annet «Land du välsignade» på Gröna Lund i Stockholm:
Levende bilder der Jussi Björling fremføringer ble fanget på film av Sveriges television. Blant annet kan man se Jussi Björling synge «Till havs»:
Et eksempel på Jussi Björlings kritikerroste internasjonale fremføringer er duetten i Georges Bizets opera «Perlefiskerne» sammen med den amerikanske barytonen Robert Merrill:
Skildringen av «Una Furtiva Lagrima» fra den andre akten av Gaetano Donizettis «Kjærlighetsdrikken» er en av mange Jussi-klassikere:
Björlings kanskje aller mest kjente innspilling er «O helga natt», som ble sunget inn halvannet år før han døde. Innspillingen er av mange ansett å være den beste versjonen av «O helga natt» noensinne i historien.
Natten til den 9. september 1960 forlot Jussi Björling denne jorden i all hast, 49 år gammel. Han døde av et hjerteinfarkt mens han var i sitt sommerhus på Siarö i Stockholms skjærgård. Jussi Björling var da på høyden av sin karriere. Hans livsverk har imidlertid overlevd ham helt til i dag og så lenge opera og sang fortsetter å eksistere i verden.
Til tross for sin suksess og berømmelse sies det at Jussi Björling skal ha beholdt sin selvdistanse og ydmykhet ovenfor andre. Jussi Björling hviler ved Stora Tuna kirke i Dalarna, på samme sted hvor han levde sine første barndomsår.