JØDESPØRSMÅLET Den jødiske talkshow-verten Jon Stewart (født Leibowitz) og flere jødiske organisasjoner fordømmer nå filmserien Harry Potter i forbindelse med 20 årsjubileet. Det de mener er at det finnes jødiske stereotyper i Harry Potter universet. Dette gjelder spesielt Gringott’s Bank hvor de ansatte fremstår som, i følge Leibowitz og de øvrige jødiske organisasjonene, «antisemittiske karikaturer».
J. K. Rowling, forfatteren bak bøkene om Harry Potter, har lenge vært et yndet hat-objekt, da spesielt grunnet sitt vitenskapelige syn på kjønn og transseksualitet. Forfatteren hadde nemlig kommet til å si at «fødselspersoner» var en dårlig betegnelse all den tid det fremdeles finnes noe som heter «kvinner», og at ved å ikke benytte seg av sistnevnte betegnelse nedgraderte man kvinner og deres status, og de facto dermed baserte seg på misogyni. Tidligere i vinter kom også en av stjernene i film-universet, Emma Watson, ut i hardt vær i det hun uttrykte solidaritet til palestinerne, og ble til alt overmål anklaget for å være antisemitt på bakgrunn av dette.
Med det nylig gjennomførte 20 årsjubileet til den første Harry Potter filmen så er det imidlertid selve filmatiseringen av filmene som nå får gjennomgå. I disse mener altså flere jødiske individer, medier og organisasjoner å se noe som de omtaler som «antisemittiske karikaturer», og da spesielt goblinene i Gringotts Wizarding Bank.
Leibowtiz er også indignert over at ingen under fremvisningen av filmen skrek ut mot denne, for ham, åpenbare antisemittismen, første gangen han gikk for å se denne: «Det var en av disse tingene hvor jeg la merke til goblinene på skjermen og jeg forventet at publikum skrek ut, hva faen! Hadde hun i denne trolldomsverden kastet inn noen jøder til å styre en undergrunns verdensbank? Men alle sa i stedet «trollmenn!»
Flere jødiske personer uttrykker den sammensatte holdningen som det jødiske samfunnet har til J. K. Rowling. Blant annet uttrykker journalisten Evelyn Frick at hun hele tiden balanserer mellom det å føle et kjærlighetsforhold til Harry Potter, samtidig som hun må anerkjenne den angivelige intensjonelle og ikke-intensjonelle «skaden» som J. K. Rowling har påført mennesker og som «skjendet dette gode minnet» som filmkarakteren ga henne i barndommen.