SVERIGE Politiforskeren Stefan Holgersson peker på at Politimyndigheten mørklegger ukomfortabel informasjon og omgår offentlighetsprinsippet. Etterretningssjef Linda Staaf er ukvalifisert, ifølge rapporten.
Politimyndigheten i Sverige tilsidesetter offentlighetsprinsippet og mørklegger ukomfortabel informasjon, mener politiforskeren Stefan Holgersson. Dette gjøres for å skape et bedre bilde av myndigheten enn det bildet den egentlig gjør seg fortjent til.
Når journalister etterspør offentlige dokumenter de trenger for å kunne granske myndigheten tar det som regel lang tid, og det er vanskelig. Detter er konklusjonen Holgersson trekker etter å ha intervjuet omtrent 60 journalister.
Dette tros komme av kunnskapsmangel, men også av en nonchalant innstilling innad i Politimyndigheten. Eksempelvis gis det ved interne kurs om hemmeligholdelse «uformelle tips» om hvordan man gjør det vanskelig å utlevere informasjon.
Ett eksempel på myndighetens mørklegging er informasjon om en person som ifølge Samnytt skal være etterretningssjef Linda Staaf. Hun er en person som har blitt løftet frem av myndigheten og som utmales som veldig kompetent. Holgersson fikk et tips om at hun overdrev sine meritter da hun søkte på stillingen, og da han selv etterspurte informasjonen ble det vanskelig.
– Jeg etterspurte en attest om påbegynt politiutdannelse, som sjefen påstår å ha gått. Som svar fra Politimyndigheten fikk jeg at «det kan antas skade politiets operative virksomhet». Det føles merkelig. I stedet for å si at sjefen ikke har gått politiutdannelsen så vil de gjøre alt for å ikke måtte utlevere noe som avslører det, sier Holgersson til SVT.
Han fikk tak i dokumentet fra et annet sted som bekreftet at Staaf overdrev i sin søknad. Konklusjonen han drar er at Politimyndigheten har forsøkt å opprettholde et mer positivt bilde av myndigheten og dens representanter:
– Det her var ikke tenkt å bli noe for min studie, men det ble veldig interessant med tanke på hvordan Politimyndigheten gjorde alt for å beskytte en uttalelse fra en høy sjef, sier Holgersson til SVT.
I virkeligheten mangler Staaf all relevant utdannelse angående politivirksomhet, skriver Holgersson i sin rapport «Hvordan etterlever politiet offentlighetsprinsippet?».
Politiets pressesjef Per Ek kommenterer at myndigheten «ikke deler» flertallet av konklusjonene som trekkes i rapporten.
Tidligere rapport: Politiet blåser i grunnloven
En annen rapport som Holgersson har skrevet har den komiske tittelen «Unnskyld, men vi er faktisk POLITIET og vi står over loven!». Den første paragrafen i rapportens innledning sier en hel del:
I løpet av de drøyt tjue årene som rapportforfatteren har forsket på politiet har han kontinuerlig kommet i kontakt med en innstilling innad i politiet om at det ikke er så viktig å følge lover og regler. Ikke engang når det handler om grunnlover. Det har bl.a. handlet om at ledere i Politimyndigheten ikke har handlet i henhold til regjeringsformens krav om at den offentlige makten skal utøves under lovene (RF, 1 kap, §1) og også at ledere har sett bort fra kravet om at en forvaltningsmyndighet skal være saklig og upartisk (RF, 1 kap, §9).