ARKEOLOGI 10 000 år gammelt menneske-DNA har blitt funnet i tygd bjørkeharpiks fra en steinalderbosetting på den svenske vestkysten.
Forskere ved Universitetet i Stockholm har ekstrahert DNA fra en gammel tygd bjørkeharpiks som på 90-tallet ble funnet ved utgravingene i Huseby klev. Huseby klev – «klev» betyr «bergkløft» – ligger på Orust og er sted for flere steinalderbosettinger, en bronsealderplass og en borg fra vikingtiden.
I steinalderen ble harpiks blant annet brukt som lim ved produksjon av verktøy og våpen samt tetting av båter. I Huseby klev ble det også funnet tygd harpiks. Hvorfor harpiksen hadde blitt tygd vites ikke, men det har blitt foreslått at det kunne være for smakens skyld, munnhygiene, rituelle hensikter, pasifiserende distraksjon for barn eller oppmykning for annen bruk.
Analyser av tannavtrykk i den 10 000 år gamle harpiksen viser at barn mellom seks og fjorten år tygde den. De nye DNA-analysene viser at det var to jenter og en gutt som tygde og at disse tilhørte en gruppe vesteuropeiske jegere og fiskere. Interessant nok kom dog disse menneskenes verktøyteknologi fra det som i dag er Russland. Dettes brukes som begrunnelse for at Skandinavia ble befolket fra to forskjellige sider.
Nedenfor kan man se en video fra 90-tallet da Huseby klev ble utgravd: